Društvo

Na besplatne studije samo profili potrebni državi?

Nakon donošenja novog Zakona o obrazovanju, fakulteti će na besplatne studije upisivati samo ono što državu interesuje, izjavio je u Nišu ministar prosvete Mladen Šarčević. On je na  tribini  u Rektoratu Univerziteta učestvovao na  završenoj  javnoj  raspravi o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju.

Ministar je naglasio da su nacrt pripremali svi relevantni činioci, a fokus je bio rešavanje problema koji su se javili u praksi. Neki od njih jesu drugačija procedura prilikom akreditacija, uvođenje pogodnosti za student koji rade, kao I upošljavanje menadžera visokoškolskih ustanova koji bi upravljali finansijama.

“Imamo nove obrazovne profile na fakultetima, a moramo jasno staviti do znanja da će država u buduće na budžet stavlja ono što nju interesuje. Takođe, imamo interese da se uvedu kratki studijski programi”, naveo je ministar Šarčević.

Takodje, Ističu da je je jedan od glavnih ciljeva zakona da se obrazuje kreativna mlada populacija koja usvaja i stvara nova znanja. Kako je ranije izjavila pomoćnica ministra obrazovanja Vesna Mandić, za studente koji rade, otvara se mogućnost takozvanih “part tajm” studija.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju završena je tribinom u Nišu, a kako je ranije najavljeno,  može se očekivati da već u junu uđe u skupštinsku proceduru.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com