Društvo

Muškarci, srećan vam praznik: DANAS JE MEĐUNARODNI DAN MUŠKARACA

Danas je Međunarodni dan muškaraca. Ove godine akcenat je stavljen na zdravlje kako odraslih pripadnika „jačeg“ pola, tako i dečaka.

dan_muskaraca-1

Već petnaestu godinu zaredom i muškarci imaju svoj međunarodni praznik.

Obeležava se u više 60 zemalja sveta sa programima i predavanjima o zdravlju muškaraca i dečaka, unapređenju odnosa i ravnopravnosti polova, ali i isticanjem pojedinaca koji mogu svima da posluže kao pozitivni uzori.

Posebno ove godine se apeluje na zdravlje muškaraca, jer istraživanja pokazuju da “snažniji” pol ređe posećuju lekare iako češće oboljevaju od kariovaskularnih oboljenja, bolesti pluća, prostate…

Kako ovaj przanik pada u novembru u većini zemalja se sprovodi i akcija puštanja brkova poznatija kao „movembar“.

U Srbiji ovo nije zaživelo, mada to ne sprečava da muškarci proslave ovaj dan, svoja dostignuća, svoju ulogu u porodici i društvu.

Sve je počelo 1999 godine u Trinidadu i Tobagu, a onda se praznovalo i na Jamajci, u Australiji, Kini, Americi, Južnoj Africi, Mađarskoj, Irskoj, Grčkoj, Kanadi, Danskoj, Austriji, Francuskoj, Pakistanu, Italiji…

Globalna podrška iz godine u godinu raste.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com