Ekonomija

Moguća zabrana upotrebe plastičnih kesa u Srbiji

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je danas u Nišu da će, ukoliko se pokaže potrebno biti doneta administrativna mera zabrane upotrebe plastičnih kesa.

“Sa trgovinskim lancima smo postigli dogovor da vidimo najpre kakvi će biti rezultati naplate plastičnih kesa. Već u prvih dan, dva imamo smanjenje potrošnje tih kesa za 50 odsto”, izjavio je Trivan, prilikom obilaska pogona “E-reciklaže”.

On je kazao da će Ministarstvo do kraja godine odlučiti šta će promeniti kada je u pitanju ambalažni otpad, s tim što veruje da će novi zakon koji tretira ambalažni otpad biti donet sledeće godine.

Trivan je kazao da naša zemlja nema dovoljno kapaciteta u gotovo svim oblastima prerade otpada i da ćemo to “ključno i bolno” pitanje morati da menjamo.

“Spavali smo godinama i više nemamo pravo to. Ministarstvo je formirano i puno pažnje ćemo posvetiti tome da stvorimo uslove da se ta industrija razvija i da investitori, bez obzira da li su u pitanju državni ili privatni mogu nesmetano da rade”, rekao je Trivan prilikom obilaska pogona za tretman elektronskog i električnog otpada niške “E-reciklaže”.

On je rekao da je prvi korak ka povećanju kapaciteta industrije prerade otpada učinjen prošle godine time što je država isplatila deo dugovanja koja je imala prema reciklerima.

“Imamo nameru da investiramo u ovu vrstu posla, a čitav smisao je da očistimo svoju Srbiju i da na taj način uposlimo hiljade novih ljudi, jer se tu kriju hiljade nepopunjenih radnih mesta”, izjavio je Trivan.

Prema njegovim rečima, postoji prostor da država investira više, što znači da će subvencije morati da rastu.

“Najpre ćemo pokušavati da podižemo količinu para koje izdvajamo za subvencije, a zatim da u dogovoru sa udruženjima reciklerima vidimo kakva bi isplata njima odgovarala”, izjavio je Trivan i dodao da je “smislen” zahtev reciklera za isplatu subvencija periodično tokom godine.

Direktor “E-reciklaže” Ninoslav Milenković podsetio je da postrojenje za preradu električnog i elektronskog otpada kojim raspolaže ta firma predstavlja najsavremeniju tehnologiju u svetu.

On je kazao da slična postrojenja koja mogu potpuno da izvuku freon iz rashladnih uredjaja, imaju u ovom delu Evrope još jedino Beč i Atina.

Milenković je rekao da je “E-reciklaža” za proteklih sedam godina rada, preradila 70.000 tona električnog i elektronskog otpada, medju kojima je bilo više od pola miliona frižidera.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com