Društvo

Mnogi roditelji i dalje nesigurni da li da vakcinišu dece

Iako je broj vakcinisane dece u Nišu veći nego ranije, razdor između lekara i nekih roditelja oko toga da li treba vakcinisati dete ili ne i dalje je jak, kaže načelnica Službe pedijatrije u Nišu Snežana Zdravković.

Stručnjaci tvrde da se naročito snažna kampanja vodi preko interneta, bez ijednog relevantvog dokaza o štetnosti imunizacije dece, zbog čega vakcinacija postaje sve teža.

“Ne postoje nikakvi relevantni dokazi i istraživanja koja bi povezala recimo MMR vakcinu sa autizmom i kašnjenjem u razvoju” tvrdi Zdravkovićeva.

Međutim, mnogo je roditelja koji i dalje iz straha ili nekog drugog razloga prolongiraju vakcinaciju.

“Dete ne ide u vrtić već nekoliko meseci zato što nije primio MMR vakcinu. Stalno kašlje i prehlađen je, skon virusima, pa zato još nismo odlučili da mu damo vakcinu”, kaže M.S. majka petogodišnjeg dečaka iz Niša.

Da bi deca išla u vrtiće koji su pod PU “Pčelicom”, njihovi roditelji moraju da prilože dokaz o urednoj vakciniaciji, ili opravdanje od lekara zbog čega je vakcina odložena, ukoliko je dete nije primilo.

To je bio jedan od jačih razloga što je 2016. godina bila uspešna po procentu vakcinisane dece, navodi Zdravkovićeva.

Prva četiri meseca ove godine nisu, kako ističe, bila naročito uspešna zbog sezone gripa.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com