Društvo

Ministarstvo zaštite životne sredine pomoći će Nišu da izgradi regionalnu deponiju “Keleš”

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je danas u Gadžinom Hanu da da će Ministarstvo zaštite životne sredine pomoći gradu Nišu oko izgradnje Regionalne deponije “Keleš”.

“Grad Niš je daleko odmakao od početka, ali će zaposleni u ministarstvu sigurno morati da “poguraju” čitavu stvar i pronadju investitore. Oko izbora investitora se nećemo mešati, ali hoćemo svakako oko izbora tehnologije. Nećemo dozvoliti da “prljave” tehnologije, preko upravljanja otpadom udju u Srbiju”, rekao je Trivan.

On je kazao da je pitanje svih pitanja u Srbiji, kada je reč o zaštiti životne sredine, izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda i postrojenja za tretman komunalnog otpada.

“Imamo malo lokalnih samouprava koje imaju završenu projektno-tehničku dokumentaciju, a bez nje nećemo moći da dobijemo sredstva evropskih fondova”, kazao je Trivan.

On je kazao da lokalne samouprave uglavnom nemaju para da finansiraju izradu projektno-tehničke dokumentacije i moći će da računaju na pomoć Ministarstva zaštite životne sredine ukoliko budžet tog ministarstva naredne godine bude uvećan.

“Budžet Ministarstva zaštite životne sredine za ovu godinu iznosi 5,8 milijardi dinara što je za 16 odsto više nego prošle godine, medjutim mora biti višestruko veći nego sada da bi zadovoljili sve potrebe”, kazao je Trivan.

On je podsetio da našu zemlju u oblasti zaštite životne sredine očekuju investicije od oko 15 milijardi evra, od čega pet milijardi u preradu otpadnih voda, a dve milijarde u preradu komunalnog otpada.

Predsednik opštine Gadžin Han Saša Djordjević rekao je ovom prilikom da je najveći problem te opštine predstavlja činjenica da samo dva mesta od ukupno 34 imaju izgradjenu kanalizacionu mrežu.

“Naš cilj je izgradnja kanalizacionih mreža, prečištača i uredjenje korita Kutinske reke. Bilo je nakon topljenja snega manjeg izlivanja Kutinske reke, poplavljeno je oko 50 hektara zemljišta, ali veću štetu je napravilo drveće koje je popadalo u korito reke. Ekipa “Srbija vode” i “Erozije” rade elaborate, nadamo se da će ove godine barem jedna deonica biti sanirana. Imamo projektnu dokumentaciju za dva prečistača, za Donji Dušnik i za Tasković, otkupili smo zemljište i čekamo evropske fondoveda bi krenuli u realizaciju”, rekao je Djordjević.

On je podsetio da je opština Gadžin Han postavila kontejnere u više od 30 naseljenih mesta i organizovala odvoz smeća na nišku deponiju, što opštinu puno košta, ali je time puno učinjeno na zaštiti životne sredine.
(Kraj)

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com