Kultura

Milošu Bikoviću najviše priznanje festivala Grand Prix Naisa (video)

Svečanom ceremonijom i tradicionalnom dodelom nagrada na Letnjoj pozornici u Tvrđavi, završen je zvanični program 53. Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu.

Najviše priznanje “Grand Prix Naisa”, za najbolje glumačko ostvarenje pripalo je Milošu Bikoviću, za ulogu Petra Maraša u filmu “Južni vetar” Miloša Avramovića. Biković nije došao na uručenje nagrade, ali je poslao video poruku iz Rusije, gde snima novi film, koja je emitovana na Letnjoj pozornici.

https://www.facebook.com/JuzniVetarFilm/videos/490300324769454/

Takođe, Biković je u svom telegramu zahvalnosti poručio i da se, radeći van granica naše zemlje, uverio koliko je srpska škola glume kvalitetna i da je dala ogromno bogatstvo glumaca.

Kome god od kolega da ste dolelili nagradu, ne biste pogrešili. Postoji još jedan momenat zbog koga sam dirnut. Biti priznat u svojoj zemlji i doprinositi razvoju njene kulture osećam kao unutarnji poziv, ali to je ujedno i podvig. Danas ste me potvrdili da sam na dobrom putu” poručio je Biković.

Film “Južni vetar” osvojio je čak četiri nagrade na ovogodišnjim 53. Filmskim susretima u Nišu.

Prema odluci žirija, nagrada Carica Teodora za najbolju žensku ulogu, pripala je Marti Bjelici za lik Teodore u filmu “Izgrednici”, a nagrada Car Konstantin za najbolju mušku ulogu njenom partneru iz filma Radovanu Vujoviću koji je tumačio lik Aleksandra.

Drago mi je da još gajite prave vrednosti i da ste i večeras u ovolikom broju ovde na Tvrđavi. Hvala i žiriju što je podržao nas mlade. Ovo je dokaz da to što mi radimo ili pokušavamo da uradimo ima smisla. Nastavite da idete u bioskope. To je jako važno za nas”, kazala je Marta Bjelica nakon uručenja nagrade.

Još jedna nagrada završila je u rukama protagoniste filma “Izgrednici”. Povelja za izuzetnu mušku ulogu uručena je Mladenu Sovilju za ulogu Danila u filmu “, dok je Povelja za izuzetnu žensku ulogu pripala Mariji Pikić za film “Meso” Saše Hajdukovića.

Olga Odanović dobitnica je priznanja za najbolju žensku epizodnu ulogu u filmu “Patuljci sa naslovnih strana” Milorada Milinkovića, a najboljim epizodnim glumcem proglašen je Miodrag Radonjić, za ulogu Baća u filmu “Južni vetar”. Najbolji debitant na 53. Filmskim susretima u Nišu prema oceni žirija je Luka Grbić koji je u filmu “Južni vetar” tumačio lik Nenada Maraša.

Svim nagrađenima pripao je i novčani iznos. Grand prix Naisa pobedniku donosi 350.000 dinara, Car Konstantin i Carica Teodora po 280.000 dinara, Povelja za izuzetnu ulogu 180.000 dinara, kao i prošle godine, a nagrade za epizodnu ulogu i debitanta iznose po 120.000 dinara. Žiri 53. Filmskih susreta, koji su činili Ana Sofrenović, Bojana Maljević i Tihomir stanić, dodelio je i tri specijalna priznanja za izuzetna glumačka ostvarenja – Sebastijanu Kavaci za ulogu u filmu “Ederlezi Rising” Lazara Bodrože, Faketi Salihbegović Avdagić za ulogu u filmu “Meso” i Emiru Hadžihafizbegoviću za ulogu u filmu “Žaba” Elmira Jukića iz BiH.

Predsednica ovogodišnjeg žirija Ana Sofrenović je kazala da je ovogodišnji festival uspešan na jedan poseban način, što treba tumačiti kroz nagrade koje su dodeljene glumcima.

Teško je svojim kolegama davati nagrade, ali s druge strane i nije. Mi smo jedan vrlo srećan žiri koji je gledao divne glumce. Ovogodišnja tendencija je to što se pojavilo, mnogo mladih glumaca i mlađe generacije koje su napravile iznenađenje, i u odabiru i u načinu kako su odigrali svoje uloge. Važno je da snimamo i važno je da glumci igraju. To je bitnije i važnije od bilo koje nagrade“.

Na završnici festivala pored zvaničnih, glumcima su uručena i nezvanična priznanja. Nagradu žirija FIPRESCI dobili su Marta Bjelica za “Izgrednike” i Igor Đorđević za ulogu u filmu “Meso”, dok su Mihajlo Milavić i Silma Mahmuti dobili nagradu za najbolju kreaciju dece glumaca u filmu “Zlogonje” reditelja Raška Miljkovića.Nagrada “Milorad Mandić Manda” za najbolju ulogu u komediji, koja se dodeljuje od 2017. godine, pripala je Srđanu Todoroviću za uloge u filmovima “Prokleti pas” i “Južni vetar”.

Velika mi je čast što sam primio ovu nagradu. Ovo je samo moj mali doprinos da se još jednom podsetimo Mande, velikog čoveka, divnog prijatelja i glumčine. Manda nije bio komičar, on je bio glumčina. Sa Mandom sam bio četiri godine na klasi. Delili smo i dobro i zlo i za njega me vezuju neke neizbrisive uspomene koje će, nadam se, ostati večno, ovde u mom malom mozgu dokle budem trajao”, kazao je Srđan Todorović zahvalivši svima koji su ustanovili nagradu nazvanu Mandinim imenom ubrzo nakon njegove smrti.

Nakon svečane podele nagrada usledile su projekcije pilot serije “Koreni” i dokumentaraca o Desimiru Stanojeviću “Život je mjuzikl” i “Neprilagođeni filmski grof” o reditelju Milu Đukanoviću.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com