Kultura

Miloš Biković miljenik publike

Glasovima publike, kao pre četiri godine, glumac prve večeri Filmskih susreta u Nišu je Miloš Biković za ulogu Maraša kriminalca u filmu Miloša Avramovića “Južni vetar”.

Da će sud publike biti ovakav moglo se naslutiti i po aplauzu koji je ovaj daroviti umetnik dobio nakon prve javne projekcije filma. Letnja pozornica je bila ispunjena do poslednjeg mesta te su i očekivanja da će film sa ovog festivala poneti brojne nagrade. Bikoviću ovo nije prva nagrada publike, a u Nišu je i od kolega, pre sedam godina, dobio priznanje Car Konstantin za najbolju mušku ulogu u filmu „Montevideo, bog te video“. Zato, kaže rado dolazi u Niš na jedini srpski festival posvećen glumcu.

Niški festival je poseban po mnogo čemu pa i po nagradama koje ne mogu da vam ne budu drage. Prvo, one zvanične dolaze iz struke, a ove druge su od srca. Podjednako su mi važne obe, ali nisam u Nišu zbog nagrada. Ne samo ja, nego svi glumci rado dolaze u Niš zbog samog festivala, atmosfere i emocija koje on nosi sa sobom”, reko je Biković.

Naviknuta da ga gleda u filmovima i serijama gde je uglavnom tumačio lik “dobrice”, publika je sada imala priliku da vidi nekog drugog Bikovića.

Otvorio sam i “drugu fioku”. Scenariji za pozitivce često su pisani dosadno. Sa druge strane, zahtevno je igrati negativca zato što morate da ga opravdate. Kod izrazito pozitivnih morate da tražite, da idete suprotnim putem i da tražite neke negativne osobine kod njega kako biste ga više očovečili. Tirke i Maraš su dve suprotnosti. Nadam se da će ih publika jednako voleti”, objašnjava.

Saradnja sa kolegom Draganom Bjelogrlićem donela mu je uspeh. Nije ga bilo u “Senkama nad Balkanom”, ali sve je to splet okolnosti, kaže.

Žao mi je što u “Senkama” nisam imao priliku da delim kadar sa mojim dragim prijateljem Draganom Bjelogrlićem, Moj prvi projekat sa njim za mene ima poseban značaj. Jer znam, kad Dragan pravi projekat, da je on uvek uspešan. Ne sumnjam da je želja da učestvujem u drugom delu serije obostrana, ali, opet, kao i u prvom delu, u pitanju je raspored. Ako se na vreme dogovorimo, mislim da je to moguće. Nadam se da je to moguće. Opet, sa druge strane, raditi sa Draganom je, takođe, veoma zahtevno jer on traži celog glumca i sve njegovo vreme, jer se maksimalno posvećuje da, u uslovima koje ima, napravi što je moguće bolji materijal”.

Sa “Senkama” se mimoišao i zbog toga što je bio angažovan na brojnim projektima u Rusiji, gde je, takođe, cenjen i poštovan. Sarađivao je sa rediteljem Nikitom Mihalkovim na filmu “Sunčanica”, a film “Led” reditelja Olega Trofima, ušao je u istoriju ruske kinematografije kao najgledaniji ruski film, već na startu svog bioskopskog života.

Rusko tržište je prilično zahtevno i strogo. Volim da radim sa ljudima koji cene umetnost na potpuno drugačiji način od nas, ali Srbiju uvek imam u srcu. Ovo ovde je moj narod”, naglašava.

Osvrnuvši se na stanje u srpskoj kulturi Biković je rekao da ona nema mesto kakvo zaslužuje i da joj treba obratiti veću pažnju.

Kultura nam je na veoma niskim granama. Poslednjih godina, pa i decenija, govori se kako nema para za kulturu. To nije opravdanje, jer bilo je skupih projekata koji nisu doneli ništa. Jednostavno, bacilli smo novac. Sve je to rezultat poremećenog sistema vrednosti. Kada to popravimo, onda će i kultura prodisati”, kaže Biković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com