PolitikaZdravlje

Milisavljević traži obavezne sistematske preglede za rano otkrivane karcinoma

Dušan Milisavljević, poslanik Demokratske stranke u Skupštini Srbije, zatražio je uvođenje obaveznih skrining pregleda za sve građane, kako bi se broj obolelih od karcinoma smanjio. Takođe je uputio predlog za dodatno oporezivanje brze i masne hrane.

Milisavljević smatra da ova tema treba da bude otvorena u parlamentu, jer smo, kako je naveo, svi svedoci da je broj pacijenata sa malignim oboljenjima sve veći.

Država čini određene napore i ulaže sredstva u lečenje obolelih ali moramo da idemo korak dalje i da više pažnje posvetimo preventivi i ranom otkrivanju rizika koji dovode i do malignih i do kardiovaskularnih bolesti”, navodi Milisavljević.

Predlog bi bio da sve žene starije od 45 godina redovno idu na preglede dojke i grlića materice, a muškarci na kontrole prostate, debelog creva i pluća.

Jednim obaveznim skrining programom, gde bi svi građani godišnje jedanput morali da budu pregledani, gde bi oni dobijali poziv i svoj termin, za maksimlano pet godina naša nacija bila zdravija“, smatra Milisavljević.

On je takođe dodao i da je sve više kioska brze hrane pored škola, vrtića i bolnica i da sve to utiče na kvalitet života. Njegova ideja je da se nezdrava hrana dodatno oporezuje, a da ta sredstva odlaze u fond koji služi za lečenje onih dijagnoza koja ne pokriva RFZO.

Milisavljević je rekao da će na ovu temu stalno podsećati poslanike i da se nada da će se naći zakonsko rešenje kojim bi se ovi predlozi mogli sprovesti u delo.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com