Društvo

Milan Krstić: Građani su za kratko vreme prepoznali našu enregiju

Gradska opština Medijana je druga po veličini opština u Srbiji sa oko 120.000 stanovnika, pa samim tim ima dosta toga što je potrebno uraditi i srediti kako bi se unapredio kvalitet života u njoj, kazao je predsednik ove opštine, Milan Krstić. Od priroiteta, Krstić je naveo rešavanje problema u Brzom Brodu, održavanje čistoće u gradskom jezgru, efikasnost opštinske administracije i odnos građana prema javnim dobrima.  

 

NAJVEĆI PROBLEMI GRADSKE OPŠTINE MEDIJANA

Najozbiljniji problem je u naselju Brzi Brod koje je ujedno i najnerazvijenije naselje u  opštini.

“Na žalost rešenje većine tih problema nije u nadležnosti GO Medijana već u nadležnosti Grada, ali i pored toga ulažemo veliku energiju i značajna finansijska sredstva kako bi se neki od tih problema rešili i kako bi omogućili da se što više smanji razlika u kvalitetu život stanovnika ovog našeg naselja i ostatka opštine”, istakao je Milan Krstić.

GO Medijana obuhvata  najurbaniji deo Grada Niša sa najvećom dnevnom frekvencijom ljudi, kao ozbiljan problem pojavljuje se i čistoća u gotovo svim delovima opštine.

“Velike napore smo ulagali u prethodnom periodu kako bi poboljšali čistoću parkova, ulica ali i medđublokovskih površina, ali i pored vidljivog pomaka to još uvek nije ni blizu nivoa koji želimo da bude upravo na nivou evropskih gradova”, kazao je u intervjuu za lokalni list Narodne novine.

Problem efikasnosti administracije u opštini je problem sa kojim se svakodnevno susreću Nišlije, ali i rukovodstvo GO Medijana.

“Uprava GO Medijana će u narednom periodu morati da bude mnogo efikasnija i okrenuta pre svega ka rešavanju problema građana a ne da postoji i funkcioniše samo zbog sebe same.  U proteklih šest meseci uložili smo značajna sredstva na osavremenjavanju informacionih sistema i taj proces ćemo završiti u prvoj polovini ove godine. Ali to je samo jedan segment ovog problema. Drugi, i mnogo teži je promena sistema funkcionisanja samih činovnika i njihovog odnosa prema poslu i građanima. Tu neće biti kompromisa sve dok se ne postigne nivo efikasnosti koji će moći da odgovori na sve izazove i probleme koji su pred nama u sprovođenju zacrtane politike rukovodstva GO Medijana”, tvrdi Krstić.

Na efikasnost rada uprave GO Medijana nadovezuje se i problem uvođenja komunalnog reda i njegovo dovođenje na nivo kakav građani zaslužuju.  Rešavanje ovih problema opština je započela pre par meseci.

“Na dobrom smo putu da rešimo višegodišnji problem naplate korišćenja javnih površina koje se koriste kao zimske bašte obzirom da godinama unazad GO Medijana gubi više desetina miliona godišnje po ovom osnovu. Uspeli smo da stvorimo zdrav odnos sa vlasnicima ugostiteljskih objekata i verujem da smo na dobrom putu da uspostavimo održiv sistem,” dodao je.

Postoji i problem odnosa dela naših sugrađana prema društvenoj zajednici u najširem smislu  reči.

“Šta god da uradimo, sredimo ili izgradimo ukoliko ga ne budemo čuvali i starali se o njemu stalno ćemo se vraćati na početak i umesto u nove parkove mi ćemo stalno popravljati postojeće. Moramo pronaći načine da utičemo na promenu svesti tog dela naših sugrađana i da im jasno stavimo do znanja da kada polome klupu ili kantu, kada iscrtaju grafit ili bacaju otpad van kanti da time nisu kaznili političare ili predsednika opštine već da su uništili svoje okruženje i svoju imovinu. Tu promenu svesti dela naših sugrađana smatram možda i najvećim problemom uopšte ne samo u našoj opštini već generalno u čitavoj zemlji”, rekao je Krstić sumnirajući najveće probleme opštine Medijana.

Milan Krstić sa žiteljima opštine

BORBA SA SOCIJALNIM PROBLEMIMA I NEZAPOSLENOŠĆU

Socijalna politika i zapošljavanje nije u ingerenciji gradskih opština tako da ne postoje mehanizmi kojim bi  Medijana mogla na sistemski da se bavi rešavanjem  najvećih problema žitelja najveće gradske opštine.

“Ali isto tako ne možemo, kao odgovorni ljudi, da okrećemo glavu na drugu stranu i da se pravimo da ovih problema nema. U Budžetu za ovu godinu predvideli smo sredstva kojima možemo na žalost samo da ublažimo, ali nikako i da rešimo ove probleme,” kazao je.

Do sada je bila praksa da GO Medijana isplaćuje jednokratnu finansijsku pomoć  socijalno ugroženim kategorijama stanovništva.  DRI i budzetska inspekcija su po pitanju ovakvog vida socijalne pomoći dala negativno mišljenje i tretirali ovakav vid pomoći izlaskom iz ingerencija i nenamenskim trošenjem sredstava.

“Obzirom na ovakav stav državnih inspekcijskih tela, ali i uočenih zloupotreba od strane pojedinih građana odlučili smo da ovim pitanjima pristupimo na potpuno drugačiji i u skladu sa zakonom usaglašen način,” objasnio je Krstić.

U opštini su odlučili  da novac opredeljen za ove namene podele na dva dela.  Jedan deo će se koristiti isključivo kao pomoć kod najtežih bolesti dece i građana, ali isključivo preko Centra za socijalni rad kako bi se izbegli svi mogući vidovi zloupotreba.

“Drugi deo sredstava predvideli smo za realizaciju zajedničkog projekta sa Centrom za socijalni rad i podrazumeva tzv radno angažovanje socijalno ugroženih, ali radno sposobnih sugrađana. Na ovaj način ćemo kroz projekat i angažovanje ove kategorije sugrađana, kroz javne radove, rešiti veliki broj problema kao što je pojačano održavanje zelenih parkovskih površina ali i zelenih površina u međublokovskim prostorima i podići nivo estetskog uređenja naše opštine,” zaključio je Krstić.

ŠTA MEDIJANA DAJE, A ŠTA TRAŽI OD GRADA I REPUBLIKE

U GO Medijana razlikuju se i po tome što  insistiraju da ništa ne daju, već  građanima vraćaju njihov novac. Upravo način na koji političari vraćaju novac građanima treba da bude osnovno merilo kvaliteta jedne vlasti, misle u ovoj opštini.

“Vraćamo im kroz fond Sv. Petka stipendirajući najbolje studente i kroz izdvajanje 120.000 dinara  za svako treće dete, vraćamo i kroz besplatnu obuku plivanja dece od 1. do 4. razreda i kroz besplatne izlete za naše najstarije sugrađane.  Vraćamo i kroz besplatno zimovanje i obuku skijanja za 80-toro najboljih učenika iz deset osnovnih škola sa teritorije GO Medijana koji su ovo osvojili svojim znanjem.  Vraćamo im novac i kroz postavljanje venjaka i podzemnih kontejnera,  kroz novčanu pomoć kada im je najteže. Mnogo je toga kroz šta sve se trudimo da našim sugrađanima vratimo njihov novac, vreme pred nama pokazaće koliko smo dobro to uradili,”kazao je Krstić.

Od Grada i Republike očekuju podršku za sve potrebe sugrađana.

“I od Grada i od Republike tražimo da se i našim sugrađanima obezbedi kvalitet života kakav je i u Beogradu u svim sferama društvenog života. Prilikom nedavnog boravka Vlade Srbije u Nišu, premijer je obećao ozbiljne investicije i veliki broj novih radnih mesta u Nišu. Kao što smo juče čuli od premijera, dolaskom Austrijske kompanije on ispunjava svoja obećanja kao što smo i mi preuzeli na sebe i ispunili njegovo obećanje dato humanitarki Marini Adamović.”

 Najveći uspeh i najveće razočarenje kao predsednika opštine?

“O najvećem uspehu je prerano govoriti jer smo manje od godinu dana u poziciji da vršimo vlast u GO Medijana. Možda se uspehom može smatrati to što su naši sugrađani za ovo kratko vreme prepoznali našu energiju i podržavaju sve ono što smo pokrenuli i realizovali. To je ono što nam daje snagu i iznova novu energiju. Razočarenja uglavnom vezujem za ljude. Razočaran sam bezidejnošću,  dilatentizmom i inertnošću nekih ljudi koji obavljaju najodgovornije poslove u gradu”, rekao je Milan Krstić, predsednik najveće niške opštine.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com