Društvo

Međunarodni dan OSI: Diskriminacija i dalje prisutna

U Nišu je ove godine posao dobilo 155 osoba sa invaliditetom, a trenutno je njih 784 na birou. Od toga, njih 499, je sposobno za rad, rečeno je u Gradskoj kući na svečanoj sednici Saveta osoba sa invaliditetom, organizovane povodom Međunardnog dana OSI.

Gradonačelnik Niša je tim povodom istakao da se osobe sa invaliditetom i dalje suočavaju sa nezaposlenošću, ali da je sada intenzivniji međusektorski rad nadležnih institucija u rešavanju svih problema osoba sa invaliditetom.

Svečana sednica Saveta OSI, Niš
Svečana sednica Saveta OSI, Niš

Formiranjem Saveta za rad osobama sa invaliditetom gradonačelnika grada Niša i stalnom aktivnošću predsednika Saveta Joradana Ivanovića i aktivnošću Tijane Đorđević Ilić, resornog gradskog većnika za socijalna pitanja grada Niša pokrenuto je niz konkretnih aktivnosti na poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom.

„Mi činimo sve što je u našoj moći da unapredimo i pomognemo vaše veće uključivanje u sve aspekte života. Na žalost, još uvek su brojne barijere sa kojima se kao društvo suočavamo. Osobe sa invaliditetom i dalje se suočavaju sa nejednakim mogućnostima u pogledu obrazovanja, zapošljavanja, mnoge institucije i dalje su vam fizički nedostupne. Izuzetno je niska stopa zaposlenosti osoba sa invaliditetom i pored primene Zakona o zapošljavanju osoba sa invaliditetom. To su samo neki od problema“, istakao je gradonačelnik Niša, Darko Bulatović.

Svečana sednica Saveta OSI , Niš
Svečana sednica Saveta OSI , Niš

Život OSI uglavnom se sastoji u zadovoljavanju osnovnih potreba, higijena, čuvanje i nega, dok se radni i kreativni angažmani svode na skromne pojedinačne aktivnosti.

U Savetu za OSI kažu da je nedovoljna podrška i u povećavanju nivoa samostanosti u svakodnevnom životu osoba sa invaliditetom: personalna asistencija, služba prevodilaca za gestovani jezik, gradski prevoz, zakonsko rešavanje arhitektonskih barijera i slično.

Na sednici je zaključeno da problemi osoba sa invaliditetom ne smeju ostati nevidjljivi i da je njihov doprinos u rešavanju problema u pogledu obrazovanja, zapošljavanja, zdravstvene i socijalne zaštite ključan.

Zbog toga je na nacionolnom nivou izrađena Strategija unapređenja položaja osoba sa invaliditetom do 2020. godine.

U Srbiji trenutno živi 800.000 osoba sa invaliditetom, dok u svetu 15 odsto populacije odnosno oko miljardu ljudi živi sa nekim oblikom invaliditeta.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana s ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com