Društvo

Međunarodni PISA test u Prehrambeno-hemijskoj školi

Međunarodni PISA test, koji stavlja akcenat na procenu postignuća učenika u zadacima koji se tiču realnih životnih situacija, i omogućava međunarodno uporedivo merenje dostignuća učenika, održava se u dve škole u Nišu – u Gimnaziji „Stevan Sremac“ i u Prehrambeno-hemijskoj školi. U Prehrambeno-hemijskoj školi kažu da su spremni, i da se test održava u petak, 12. maja.

“PISA testiranje rade učenici rođeni 2001. godine, radi se u četrdeset jednoj školi na teritoriji cele Srbije, ovo je sada proba, za testiranje koje se radi za 2018. godinu. Slučajnim uzorkom je izabran naš 61 učenik, i mi ih pripremamo da što bolje pokažu svoje znanje. Imaju malo treme, oni tog dana dolaze u školu samo na testiranje, i mi sve činimo kako bi oni imali najbolje uslove da sve prođe kako treba,” kazala je Gordana Mikić, pedagog u školi, i saradnik za PISA testiranje.

Osim ovih, aktuelne su još mnoge aktivnosti u Prehrambeno-hemijskoj školi, kojoj je jedan od prioriteta podizanje ekološke svesti u zajednici u kojoj žive.

“U našoj školi se vodi računa o zaštiti životne sredine. Dokaz za to je i podatak da smo, u novom konkursu za upis, od Ministarstva prosvete, kao jedina škola u Srbiji dobili 60 mesta, za obrazovni profil tehničar za zaštitu životne sredine. Od ukupno 180 mesta, koliko imamo za prijem novih učenika, trećina je baš za ovaj profil. Osim toga, škola je i u postupku sticanja statusa međunarodne eko škole. Potvrđeno nam je da ćemo ga uskoro i zvanično dobiti, a dok se ne zavijori zelena zastava ispred škole, naši đaci nižu uspehe baš u oblasti ekologije. Na nedavno završenom konkursu, na državnom nivou, za mlade eko reportere, od 140 škola, mi smo osvojili drugu nagradu. Tako smo, zajedno sa učenicima iz Osnovne škole „Kralj Petar Prvi“, koji su osvojili prvu nagradu, doneli u Niš dva najsjajnija priznanja. Učenici Vladana Stanković, Nenad Đorđević i Petar Stanković, nagradu su osvojili za rad Čuvari prirode iz PREHEMa, što je kovanica nastala od naziva naše škole. Dodela nagrade je 5. juna, u Privrednoj komori Srbije”, ponosno priča Tanja Mikić Nikolić, direktorka ove škole.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com