Društvo

Matematika je za Anu igra (FOTO)

Ana Mitić, učenica trećeg razreda Osnovne škole “Učitelj  Tasa” u Nišu bila je najbolja na republičkom takmičenju iz matematike “Misliša 2017” koje je krajem aprila održano u Beogradu u organizaciji matematičkog društva “Arhimedes”. Ana je nosilac vise priznanja i nagrada iz oblasti matematike. Prošle godine osvojila je nekoliko nagrada na državnom takmičenju “Misliša” i svetskom “Kengur bez granica”, koje obuhvata više od 60 zemalja sveta. Rezultate postiže napornim radom, ali pre svega ljubavlju prema matematici.

“Mnogo sam se obradovala nagradi, iako se sa matematikom družim odmalena i volim je puno. Matematika je danas moj omiljeni predmet. Meni je u matematici zanimljivo bukvalno sve. Recimo logički zadaci, njih posebno volim. A teži zadaci, oni su mi izazov. Moja ocena iz matematike je konstantno 5,” rekla je mlada matematičarka za Niške Vesti.

Ana, međutim, nije usmerena samo ka matematici. Ona piše i pesme. Voli, kaže, da posmatra svet oko sebe I da izdvaja ono što joj se dopada. Poslednja njena pesma opisuje dolazak proleća. A da bi mogla da piše, Ana mora i da čita mnogo. Da čovek ne poveruje da devojčica od devet godina, na pitanje šta najviše voli da čita, odgovara – grčku mitologiju.

“Kada sam išla na more sa roditeljima, peli smo se i na Olimp. U podnožju Olimpa ja sam posmatrala brežuljke. Rekli su mi da je svaki brežuljak bio stanište nekog Boga. Jedan za Heru, drugi za Afroditu, treći za Atinu….a vrh , za vrhovnog Boga Zevsa. Meni su svi ti podaci bili toliko zanimljivi da sam odmah tražila od mojhih roditelja da mi nabave knjigu o grčkoj mitologiji. I tako sam počela da čitam ovakve knjige”, objasnila je.

Ana voli i da jaše, da ide na gimnastiku, da slika. Nećemo sada o tome. Matematika je, ipak, najvažniji deo njenih dečjih interesovanja. Njena učiteljica Vesna Janošević kaže da je veoma važno da deca matematiku zavole od malena, a Ana je upravo takav primer. Ona je na vreme shvatila da je matematika samo jedna logička igra koja puno pomaže u svim sverama života. I zato je ona dobra u matematici, i zato osvaja nagrade. Njoj matematika predstavlja igru, a ne teret kao mnogim drugim đacima.

U školi “Učitelj Tasa” su ponosni na Anu i njene rezultate. Kao veoma talentovano dete, koje je u školu krenulo ranije, Ana radi po specijalnom programu, jer je redovni program davno prevazišla. Da ode na takmičenje Ani je pomogla opština Palilula, kojoj je ulaganje u talente jedan od strateških ciljeva. Predsednik Aleksandar Ždrale kaže da će opština Ani pomoći da ode i na Letnju školu matematičara, koja se ove godine održava na Divčibarama i koju pohađaju deca, slična Ani Mitić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com