Društvo

Mašinski fakultet studentima plaća dom i menzu

Mašinski fakultet Univerziteta u Nišu nastavlja sa višegodišnjom praksom nagrađivanja najbolje rangiranih kandidata na prijemnom ispitu u junskom roku koji nisu iz Niša, a opredelili su se da žive u studentskom domu. Njima će fakultet platiti godišnju stanarinu kao i godišnju ishranu u menzi.

Novac koji će na taj način brucoši uštedeti nije zanemarljiv, posebno ako se ima u vidu da najveći broj njih dolazi na studije u Niš iz najnerazvijenijih opština u ovom delu Srbije, gde su i zarade najniže. Fakultet na ovaj način, prema rečima dekana, profesora dr Nenada T. Pavlovića štiti standard studenata, ali i kućni budžet njihovih porodica.

“I ove godine će, kao i pretodnih pet najbolje rangiranih studenata dobiti besplatan smeštaj u studentskom domu kao i besplatne bonove za isranu u studentskoj menzi”, kaže dekan dr Nenad T. Pavlović. “Tako pomažemo svojim akademcima stavljajući im do znanja da fakultet brine o njima, a istovremeno omogućavamo svim kandidatima da ostvare svoje snove i započnu studije. Na ovaj način pomažemo i njihovim porodicama da lakše podnesu troškove prve godine studija”.

Nije to jedini način na koji Mašinski fakultet pokušava finansijski da pomogne svojim najboljim studentima”, dodaje dekan dr Nenad T. Pavlović.

“Oduvek smo težili tome da olakšamo studiranje kandidatima koji dolaze kod nas. Svake godine najbolje studente po godinama nagrađujemo lap-topovima, ali im studije olakšavamo i na taj način što literaturu koju kupuju plačaju po najnižim cenama. Udžbenici koje publikuju naši profesori koštaju taman toliko da se pokriju troškovi štampanja, a mladim ljudima to i te kako znači“, naglašava dekan Pavlović.

On dodaje da fakultet pokušava da zaštiti studentski standard i visinom školarine koja nije menjana već nekoliko godina, a što je, inače, praksa svih niških fakulteta, na predlog Univerziteta u Nišu.

„Nalazimo se u grupaciji fakulteta Univerziteta u Nišu koji imaju, ako ne najnižu, ono među najnižim školarinama“, dodaje dekan Pavlović. „Ona na osnovnim akademskim studijama iznosi 40, odnosno 60.000 dinara u zavisnosti za koji smer se studenti opredeljuju.To je za jedan tehnički fakultet, koji pored teoriskih predavanja studentima mora da ponudi i laboratorijske i praktične vežbe, gotovo zanemarljiva suma kada se radi o školarini“.

Nagrađivanje studenata je samo još jedan način da oni budu motivisaniji za rad i da se u svakom trenutku zalažu da postignu što bolje rezultate tokom studija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com