Društvo

Makedonsko društvo Vardar : Добредојдовте на Илинден

Uz makedonske narodne pesme, tradiconalno gravče na tavče i ostale đakonije makedonske kuhinje, društvo Makedonaca u Nišu  “Vardar” obeležilo je najveći makedonski državni praznik Ilindan.

Prostorije Gradske opštine Medijana su svake godine male da prime sve Makedonce i njihove prijatelje koji žele svojim prisustvom da uveličaju ovaj veliki makedonski praznik.

Srđan Petrović, zamenik predsednika opštine Medijana, istakao je odličnu saradnju sa Makedoncima koji žive u Nišu i dodao da najveća niška opština ima prijateljske odnose i sa Ohridom, Skopljem, Karpošem i  Velesom.

Ilinden, najveći nacionalni praznik Makedonaca, obeležava se svakog 2. avgusta u znak sećanja na dva veoma važna istorijska događaja.

2. avgusta 1903. godine Makedonci su podigli oružani ustanak protiv Otomanskog carstva. Ustanici su imali ogroman uspeh i oslobodili su veliki broj naseljenih mesta. U Kruševu, koje je tada oslobeđeno, formirana je narodna vlast i takozvana Kruševska republika, podsetio je Blage Petruševski, predsednik udruženja „Vardar“.

Drugi istorijski događaj dogodio se 2. avgusta 1944. godine, kada je u manastaru Sveti Prohor Pčinjiski održano prvo zasedanje Antifašističkog sobranja narodnog oslobođenja Makedonije (ASNOM). Makedonija je toga dana ušla u sastav Narodne Federativne Republike Jugoslavije (FNRJ) kao ravnopravna federalna jedinica, makedonski je postao službeni jezik u republici,  a Ilindan postao nacionalni praznik.

Ove godine udruženje “Vardar” proslavalja 15 godina postojanja i aktivnog rada. Osim Ilidndana, članovi društa obeležili su Dan žena, Dan sveslovenskih prosvetitelja Ćirila i Metodija,  Dan sećanja na civilne žrtve NATO bombardovanja i Dan pobede nad fašizmom.

Osim ovih aktivnosti, članovi društa su veoma aktivni u prikupljanju humanitarne pomoći, deci u školama “14. oktobar” i “Bubanj”, kao i  u akciji “Čepening”. Uprotekloj godini, na polju kulture, uspešno su organizovali izložbu fotografija “Mostovi Niša”, autora Blagoja Ilijeskog koji je i član Nacionalnog saveta Makedonaca.

Društvo “Vardar” trenutno broji oko 370 članova, od kojih su 70-tak aktivni. Sastanke organizuju četvrkom, leti od 19 , zimi od 18 sati, a prostorije se nalaze u TPC Kalča, lamela C, drugi sprat, lokal 82.

Добредојдовте!

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com