Ekonomija

Mađarska planira izgradnju oko 300 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda

Nekoliko desetina firmi koje se bave izgradnjom hidrotehničkih objekata, prečišćavanjem otpadnih voda i vodosnabdevanjem učestvovalo je na Madjarsko-srpskom forumu o vodoprivredi koji je je danas održan u Oficirskom domu u Nišu.

Državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine Ivan Karić istakao je da je ideja tog ministarstva veoma bliska saradnja sa Madjarskom na polju zaštite voda i zaštite životne sredine, a u okviru pristupanja Srbije Evropskoj uniji i poglavlja 27.

“Prema dokumentima koje radimo planiramo izgradnju oko 300 različitih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za mesta koja imaju više od 2.000 stanovnika. To je posao koji će trajati 20 do 25 godina i koji Srbija neće moći sama da uradi već uz pomoć prijatelja poput Madjarske”, kazao je Karić.

On je rekao da politički odnosi izmedju Srbije i Madjarske na “istorijskom maksimumu”.

Ambasador Madjarske u Srbiji Atila Pinter takodje je istakao da politički odnosi dve zemlje nikada nisu bili bolji i dodao da u prilog tome govore i četiri zajedničke sednice Vlade Madjarske i Vlade Srbije u protekle četiri godine.

“Od 2012. godine imamo stalni rast ekonomskih odnosa i spoljnotrgovinske razmene. Najpre je taj rast bio pet do šest odsto godišnje, a prošle godine je bio 30 odsto. Nadam se da ćemo uskoro imati razmenu od tri milijarde evra”, rekao je Pinter.

On je kazao da sve više madjarskih kompanija investira u Srbiju, a da je u Nišu prisutna madjarska OTP banka.

Poverenik ministra za vodoprivrednu diplomatiju Ministarstva spoljnih poslova i trgovine Madjarske Ištvan Joo rekao je da je Madjarska spremna da sa Srbijom podeli svoja iskustva u oblasti vodoprivrede kada je u pitanju pristupanje Evropskoj uniji i zahtevi poglavlja 27.

On je istakao da je minstarstvo iz kojeg dolazi pokrenulo projekat vredan 1,3 miliona evra putem kojih daje nepovratnu pomoć madjarskim kompanijama za rad u inostranstvu.

“Od ukupnog ovog iznosa 20 odsto usmereno je ka Srbiji. U Apatinu će se, primera radi, u okviru tog projekta raditi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Ukupno je do sada širom sveta realizovano 38 projekata”, izjavio je Joo.

Prema njegovim rečima, madjarske kompanije i institucije usmerene su uglavnom na Vojvodinu, a sada se razmatra mogućnost da se ista takva saradnja ostvari i sa kompanijama i institucijama u ostalim delovima Srbije.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović podsetio je da je u tom gradu pokrenut projekat izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda vredan 55 miliona evra, u okviru kojeg će biti rekonstruisana postojeća kanalizaciona i kolektorska mreža i izgradjena nedostajuća nova mreža.

Bulatović je istakao da su predstavnici grada predočili madjarskim kompanijama mogućnosti za ulaganja u Nišku Banju, jer su Madjari lideri u razvoju banjskog turizma, a grad je planskim dokumentima stvorio sve uslove za investiranje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com