Region

Lepa Brena na “Belmužijadi” u Svrljigu

Tradicionalna svrljiška Belmužijada biće održana od 3 do 5. avgusta. U okviru manifestacije biće održan i, treći po redu, Sajam nameštaja i tekstila.

Promocija turističkih, poljoprivrednih i privrednih potencijala svrljiškog kraja, kroz takmičenje u pripremanju belmuža, prezentaciju zanatstva, narodnog stvaralaštva, pastirskog višeboja i izbora najlepše pastirice i pastra u tri kategorije, cilj je i ovogodišnje manifestacije. Program otvara Sabor gajdaša, koji je ove godine podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Belmužijada je za 13 godina trajanja, postala brend Svrljiga. To je manifestacija koja objedinjuje sve čime Svrljig raspolaže i čime se ponosi. To je promocija tradicije, kulture, zanatstva, narodnog izvornog stvaralaštva, poljoprivrede i privrede. Cilj nam je da Svrljig predstavimo kao važnu turističku destinaciju na putu od Niša ka Staroj planini, koja, pored vrednih ljudi, ima ogromne potencijale“, kaže Milija Miletć narodni poslanik iz Svrljiga.

Više od stotinu zanatlija i malih privrednika izložiće svoje proizvode na štandovima koji će biti postavljeni na prostoru Sportskog centra Pastirište. Za posetioce u ponudi će biti grnčarski proizvodi, ručno rađeni odevni redmeti, prirodna kozmetika, delovi narodne nošnje, svirale, lekovito bilje, med, domaće rakije i vina, belmuž i druga organska hrana.

I ove godine u okviru Belmužijade biće održan treći Sajam nameštaja i tekstila, na kojem će svoje proizvode izložiti dvadesetak firmi iz Svrljiga. Sajam će biti organizovan u balon Sali u neposrednoj blizini Pastirišta, a najavljen je i sajamski popust na sve proizvode.

Ispostavilo se da je Sajam pun pogodak, jer pored zabave na Belmužijadi, posetioci mogu vrlo povoljno da nabave kvalitetne komade nameštaja i garderobe proizvedene u našem gradu. Drvna industrija Svrljiga je nekada bila visoko kotirana i na domaćem i na inostranom tržištu. Jesu to danas male firme, ali u njima rade vredni i stručni ljudi, koriste kvalitetnu sirovinu sa našeg područja i ovo je način da im pomognemo da svoje proizvode plasiraju na tržište. Ovim pokušavamo da Svrljig podignemo na lestvici industrijskih gradova i mislim da smo na dobrom putu“, navodi Miletić.

Sve tri večeri posetioce Belmužijade zabavljaće zvezde domaće estrade. Prve večeri na programu je koncert Ljube Lukića, druge Sanje Ilića i Balkanike, a za završnicu organizatori najavljuju veliki spektakl uz Lepu Brenu. Pored njih nastupiće i brojni instrumentalisti i folklorni ansambli iz Srbije, Grčke, Bugarske i Makedonije.

Manifestaciju će, prema najavama, posetiti predstavnici Vlade Srbije i stranih ambasada sa kojima opština Svrljig sarađuje. Uzimajući u obzir da je tokom ranijih godina manifestacija pobuđivala veliku pažnju javnosti, očekivanja su da broj posetilaca, iz zemlje i inostranstva, bude više od 100.000 koliko ih je, prošle godine, za tri dana, posetilo Svrljig.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com