Društvo

Kulturno – istorijska blaga Niša uskoro dostupna posetiocima?

Predstavnici Balkanološkog i Arheološkog instituta koji funkcionišu u okviru Srpske akademije nauka i umetnosti i predstavnici grada potpisali su memorandum o saradnji. Ovo je prvi korak ka osnivanje fondacije Naisus, koja bi donale poboljšanje u očuvanju i istraživanju bogatog arheološkog nasleđa koje poseduje Niš.

Od nedovoljno istražene vile sa oktogonom koja se nalazi na Gradskom polju, preko neistraženih delova Tvrđave pa sve do neprocenjivo vrednih mozaika i ruševina na Medijani… Grad Niš leži na gotovo neistraženom kulturno istorijskom bogatstvu.

Kako bi arheološka blaga Niša mogla da budu iskopana, zaštićena i dostupna za turističko i naučno razgledanje i istraživanje, bilo je neophodno uključiti stručnu javnost uz pomoć na lokalu. Realizacija ove ideje je I započeta potpisivanjem memoranduma o saradnji.

Ugovor o saradnji potpisali su predstavnici Arheološkog I Balkanološkog instituta koji rade pod okriljem SANU, zatim  predstavnik SANU, i gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Krajnji cilj kome teži SANU je osnivanje Fondacije Naisus. Na taj način bi se omogućila iskopavanja I konzervacija, ali bi se I omogućilo da svetska kulturna baština koja leži u Nišu bude dostupna posetiocima.

Projekat bi trebalo da okupi naučnike iz Srbije, ali i sa prestižnih evropskih univerziteta. Prilikom potpisivanja memoranduma najavljeno je i skoro potpisivanje SANU i grada u oblasti ekonomije.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com