Promo vesti

Kuća Stambolijskih – bila i ostala ponos Niša (FOTO i VIDEO)

Restoran Stambolijski je mesto gde se susreću tradicionalna i moderna kuhinja Balkana. Meni je delo čuvenog kuvara Saše Mišića, a ono što ih izdvaja u odnosu na sve druge restorane u gradu, je sopstvena pekara i poslastičara koje se nalaze u sklopu kuhinje. U restoranu Stambolijski se zaista jedu teletina i jagnjetina pod sačem, piju vrhunski kokteli i vina, peciva su bez aditiva, kolači od belgijske čokolade, a sve namirnice koje se koriste organskog su porekla.

Ovde se spajaju NAJLEPŠI ukusi i mirisi balkanske kuhinje

Kuća Stambolijskih u kojoj je nalazi istoimeni restoran, nalazi se u ulici Nikole Pašića u samom centru Niša i čuva dugu i burnu istoriju grada. Gradnju kuće započeo je Turčin, pre skoro dva veka, a otkupio poznati niški trgovac Todor Stanković Stambolija koji je završio započeto, a po njegovom nadimku je kuća poznata i danas.

Zbog svoje izuzetne gradske arhitekture sa odlikama srpsko- balkanskog stila, proglašena je spomenikom kulture i pod zaštitom je države od 1949. godine.

Obnavljanje Kuće Stambolijskih trajalo je nekoliko godina, jer je objekat trebalo modernizovati i pri tom sačuvati duh starog Niša.

Novi vlasnici kažu da su uspeli u tome, uz mnogo rada i truda. Restoran je i u arhitektonskom smislu i izborom i kvalitetom hrane i pića, šarmantan spoj tradicionalog i modernog.

Svečano je otvoren 21. novembra, na dan Svetog Arhangela Mihaila, 2016. godine.

Vrhunski kuvar za vrhunska jela i kolače

Jelovnik, odnosno meni, napravio je trenutno nacenjeniji srpski kuvar svetskog renomea, Saša Mišić.

U restoranu Stambolijski su naročito ponosni na činjenicu da većinu onog što pojedete za njihovom stolom, ne možete naći ni na jednom mestu u Nišu, jer je njihov brend.

Tako ovde možete u slast pojesti jagnjetinu u mleku, tandur – ragu od pilećih prsa sa bademom, narandžom i cimetom. Ovo jelo, kažu, obožavaju dame.

Svinjski vrat u medovini je takođe specijalitet kuće, a priprema traje dva do tri dana, otkrili su nam. Sos se pravi od mešavine meda i piva.

“Preporučujemo i “sablju”, koja se sastoji od tri vrste mesa. Ovo jelo se služi flambiranjem u lozovoj rakiji, koja je takođe proizvod restorana, a flambira se pred gostom koji je naručio”, ističu ponosno.

Za ljubitelje ribe i morskih plodova, važan je podatak da jedini u gradu imaju svežu, morsku ribu, koja u kuhinju dolazi na ledu. Brancin i orada su prve kategorije, losos i tuna takođe. Naglašavaju da imaju indonežansku tunu, koja se po ukusu i kvalitetu razlikuje od drugih.

Podsećaju da su na njihovom meniju nalaze i sva tradicionalna jela sa roštilja, a roštiljsko meso je od junetine i pravi se po njihovoj, originalnoj recepturi. Jagnjetina i teletina spremaju se pod sačem, a ne u loncu, ljubazno dodaju.

Sva peciva i kolači napravljeni su u pekari i poslastičari koje rade u sklopu restoranske kuhinje.

“Kvalitet nam je na prvom mestu, ako je kolač od čokolade u pitanju je najfinija belgijska čokolada. Imamo i kolače koji su naši brendovi, kao što je mohito kolač, danilov izbor, lepi džoni, gosopodin čokoladni, naša torta”, naglasili su.

Restoran Stambolijski se ponosi i pecivima koja se izrađuju bez aditiva i od najboljih vrsta brašna. Zato od srca preporučuju da ih posetite u vreme doručka, od 8 do 12h svakoga dana, jer su njihovi kroasani najbolji, najukusniji i najsvežiji u gradu.

Ako smo zagolicali vašu maštu, to je tek delić onoga što se u ovom restoranu može pojesti. Ovde se pravi i prvoklasni gusti pasulj – gravče na tavče, razne vrste gulaša, sarmice i ostali gurmanluci tradicionalne srpske kuhinje.

Veliki izbor koktela, rakija, kvalitetnih vina iz najcenjenijih vinskih podruma, upotpuniće uživanje u jelima. Za dezert ne zaboravite, čokolada je prava, a tulumbe hrskave.

Kvalitet, povoljne cene, prvoklasna usluga

Restoran Stambolijski ima kapacitet od 120 mesta unutar kuće i 180 mesta u bašti, od kojih je 60 mesta u kafe-poslastičari koja se nalazi u prednjem delu dvorišta. U sklopu restorana na 100 mesta služe se ručak i večera, od podneva do ponoći. Baštenski deo pokriven je krovom, tako da je tokom leta sveže i prijatno, pa ni iznenadni letnji pljuskovi goste ne mogu omesti u jelu.

Radno vreme je svakog dana od 8 sati ujutru do ponoći, osim nedelje kada svoja vrata otvaraju u podne.

Naglašavaju i da kuhinja radi do 23 sata, do kada možete naručiti bilo koje jelo sa menija.

Na kraju, ali ne i manje značajno, Stambolijski restoran ima i povoljne cene, a to možete proveriti samo ako ih posetite.

Restoran Stambolijski

ulica Nikole Pašića 35, Niš

Kontakt: +38118300440, +38118300444

 e- mail: info@restoranstambolijski.rs

web: www.restoranstambolijski.rs

facebook: Restoran Stambolijski

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com