Region

Konačno! Brže i udobnije do Stare planine

Stara planina kao treći po veličini ski centar u Srbiji pruža brojne mogućnosti kako za rekreaciju tako i razvoj seoskog turizma koji sa sobom povlači i buđenje pomalo uspavane privrede ovog regiona.

Za bilo kakav razvoj i dugoročne planove, prvo i najbitnija je infrastruktura koja nije pružala baš mnogo mogućnosti. Jedna od velikih zamerki kako turista tako i privrednika bila je skoro potpuno dotrajala putna mreža. Kao najbliži put do ovog najmlađeg ski centra je put od Svrljiga, preko Kalne do Stare planine. Upravo taj put godinama je bio skoro neprohodan. Konačno on je presvučen potpuno novim slojem asfalta.

Samo presvlačenje puta trajalo je nešto više od godinu i po dana. Rekonstruisanu deonicu obišao je narodni poslanik Milija Miletić, jedan od glavnih inicijatora da se ovaj put konačno privede nameni.

https://www.facebook.com/mileticmilija/videos/1753331568120545/

“Put regionalnog karaktera koji vodi od Svrljiga preko Kalne ka Staroj planini je presvučen novim asfaltom  u dužini od 22 kilometra. Za koji dan biće i kompletno obeležena ova saobraćajnica odgovarajućom signalizacijom”, rekao je Miletić.

Obnovljeni put je šansa  za poljoprivrednike iz ovog kraja, kaže on.

“Sada meštani mnogih sela mogu da pored puta prodaju svoje poljoprivredne proizvode”, dodao je Miletić.

Upravo dobro razvijena saobraćajna infrastruktura može da poboljša, težan život meštana ne samo Svrljiga već svih komšijskih opština.

Foto: Milija Miletić; lična arhiva

Povezivanje prugom jedan je od načina za bolju saradnju i razvog susednih opština koje se bave sličnim privrednim granama. Opštinari sa istoka Srbije zatražili su pomoć od Ministarstva građevine i saobraćaja za obnovu pruge Niš–Prahovo, jer kako kažu upravo ta pruga važna je za razvoj ovog dela Srbije.

Ova pruga je u vrlo lošem stanju gde se procenjuje da je više od polovine pragova istrurelo, zbog toga teretni i putnički vozovi idu prosečnom brzinom od 30 kilometara na sat. Upravo za meštane Svrljiga, Knjaževca i Zaječara ova pruga je najbitnija saobraćajnica. Za ovdašnje privrednike to je najbrži i najjeftiniji način da robu transportuju do luke Prahovo.

“Nadam se da će ubrzo uslediti postupak rekonstrukcije ove dotrajale pruge, ovo bi trebalo da bude brza pruga i onda možemo da pričamo o napretku istočne Srbije”, rekao je narodni poslanik Milija Miletić.

Ova pruga koja je izgrađena pre čitavog veka dugačka je 112 kilometara a gradila se deceniju i po. Ona može da bude značajna i kada je turizam u pitanju, jer upravo Svrljig privlači veliki broj turista koji zbog belmuža i odlične hrane rado dolaze u ovo mesto.

Putevi i pruga šansa su za Svrljig i male gradove u regionu da krupnim koracima gaze napred, bez putne i železničke  infrastrukture sve će biti mnogo teže ostvarivo.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com