Društvo

Kome smeta “Sanjar o svetskom miru”?

Od kako je postavljena avgusta 2015. godine na nišavskom keju kod Tošić pumpe, statua Šri Činmoja je četiri puta uništavana. Pre nekoliko dana spomenik nazvan “Sanjar o svetskom miru” oštećen je u tolikoj meri da je poslat u Beograd na rekonstrukciju, rekao je Niškim Vestima Saša Đorđević, jedan od inicijatora podizanja spomenika ovom Indijcu. On smatra da odgovornost za uništavanje spomenika snosi grupa ultra desničara koja sebe naziva “niškom omladinom”. Slučaj je prijavljen niškoj policiji.

 

“Ideja je bila da imamo jedan monument koji će nas podsetiti da razmišljamo o svetskom miru. Ideja nije bila promovisanje bilo koje osobe ili organizacije. Potrudili smo se i da dobijemo dozvolu, to je bila privremena dozvola na godinu dana od Gradske opštine Medijane. Kada je istekla, a promenio se i Zakon, obnovili smo je pre 15 meseci, ali nam nikada nije stigao odgovor”, kaže za Niške Vesti Saša Đorđević.

Komentarišući snimak koji se pojavio na YouTube kanalu, a koji je stigao i na adresu Niških Vesti, potpisan kao delo “niške omladine”, na kome se vide maskirane osobe kako pod okriljem noći ruše spomenik, Đorđević kaže da je jasno da je motivacija mržnja i da su u pitanju ultra nacionalisti. Tvrdi da su spomenik svaki put oštetile iste osobe, a budući da je poslednji put pretrpeo znatna oštećenja, spomenik je odnet na restauraciju u Beograd.

“Mi spomenik svakako nećemo vraćati ako vandale ne otkrije policija. Moguće je da ćemo zasadati “park mira” ili “baštu mira” na istom mestu. Ja ne mogu da se ljutim na one koji imaju drugačije mišljenje, ali mogu da se borim za svoje mišljenje”, dodaje Đorđević.

Malo je poznata činjenica da je duž nišavskog keja zasađeno i 50 stabala, a i iza ove akcije takođe stoje pripadnici organizacije “Trka mira”.

Spomenici Šri Činmoju slični ovom u Nišu, koji su posvećeni svetskom miru, postoje u celom svetu i ima ih trideset.

“Ovo je jedini spomenik na svetu kome se nešto loše desilo, a postoje u San Dijegu, Sidneju, Beču, Budimpešti, Sankt Petersburgu, Sijetlu, u Oslu…” kaže Đorđević.

Šri Činmoj umro je 2007. godine, a sve do svoje smrti zalagao za mir u svetu, poštovanje različitosti, toleranciju, a bio je i humanista i borac za ljudska prava.

U jednim od susreta sa Majkom Terezom, koja je bila i dobitnica Nobelove nagrade za mir 1979. godine, ona se obraća  Šri Činmoju:

“Ja sam toliko zadovoljna svim dobrim delima koja činiš za mir u svetu i za ljude u toliko mnogo zemalja. Sve što činiš za svet je u slavu Božju i za dobro ljudi. Moli se za mene, kao što se ja molim za tebe i tvoje brojne projekte za svetski mir. Tvoja dela ljubavi su molitvena dela, a molitvena dela su Božja dela.”

Otkuda tolika mržnja prema Indijcu Šri Činmoju, koji je pokrenuo svetsku “Trku mira”, bio sagovornik mnogih nobelovaca poput Nelsona Mendele, Majke Tereze, imao susrete sa Kofijem Ananom, Perezom de Kuljearom, Gorbačovim, princezom Dajanom, Kurtom Valdhajmom i mnogim drugim svteskim zvaničnicima, za sada ostaje zagonetka.

Ljubazne reči koje su tokom decenija upućivane Šri Činmoju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com