Društvo

Ko muči životinje sutra će i ljude (uznemirujuće fotografije)

U Mokranjčevoj ulici broj dva, juče ujutru ubijena su tri mačeta iz istog okota. Mačići su ubijeni na krajnje svirep način, lupanjem glave o beton, lomljenjem vrata, sklonište koje su im deca  napravila je uništeno, a u činiju za hranu ubačen ljudski izmet, obavestila je redakciju Niških Vesti revoltirana stanarka Brankica Stojmenović, čija su deca zajedno sa ostalima iz komšiluka brinula o nesrećnim životinjama.

Mučeni i ubijeni 

Da li je neko ko muči životinje opasan i po ljude? Ovo pitanje je logično postaviti nakon što su poznati detalji svirepog ubistva životinja u Mokranjčevoj ulici.

Po rečima Brankice Stojmenović, koja stanuje u susednoj zgradi, u okotu je bilo četiri mačeta, a jedno je uspelo da spasi iz jučerašnjeg masakra, ali samo na kratko, jer je bespomoćna životinja istog popodneva stradala na ulici, od udarca automobila.

“Molim vas da se ova tema pokrene u javnosti zato što smo svakodnevno svedoci svirepih zločina prema životinjama smatram da ovo ne treba i ne sme da prođe nekažnjeno”, kaže revoltirana Brankica Stojmenović.

Po navodima Violete Stamenko Penezić  koja je preko svog Fejsbuka profila objavila i fotografije ubijenih mačića,  jednom je glava udarena kockastim kamenom, drugom o beton, a trećem je polomljen vrat.

Ona je dodala da su mačići bili preplašeni, nikome nisu prilazili, pa je pretpostavka da su saterani u ćošak da bi bili ubijeni.

“Ja sam sa svoja dva maloletna deteta (10 i 12 godina), kao i gospođa koja je  ovo zatekla učestvovala u hranjenju i pravljenju skloništa za ove male nedužne mačiće. Ne mogu da zamislim šta bi se desilo da je neko od moje dece izašlo da nahrani mace i zateklo ovako nešto. Šta bi se desilo da je monstrum koji je ovo uradio zatekao moju, ili neku drugu decu kako hrane mace i da mu je to zasmetalo?”, pita se zabrinuta Brankica Stojmenović.

Foto: Violeta Stamenko Penezić

Krivični zakonik čl.269.

Krivični zakonik Republike Srbije u svom 269. članu izričit je po pitanju mučenja i zlostavljanja životinja, a kazne se kreću od novčanih do tri godine zatvora.

Ubijanje i zlostavljanje životinja

Član 269.

(1) Ko kršeći propise ubije, povredi, muči ili na drugi način zlostavlja životinju, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

(2) Ako je usled dela iz stava 1. ovog člana došlo do ubijanja, mučenja ili povređivanja većeg broja životinja, ili je delo učinjeno u odnosu na životinju koja pripada posebno zaštićenim životinjskim vrstama, učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine.

(3) Ko iz koristoljublja organizuje, finansira ili je domaćin borbe između životinja iste ili različite vrste ili ko organizuje ili učestvuje u klađenju na ovakvim borbama, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine i novčanom kaznom.

“Mislim da neko ko je uradio ovako nešto strašno životinjama, sutra neće prezati od toga da komšijama prereže vrat u prolazu”, kazala je Brankica Stojmenović.

Foto: Violeta Stamenko Penezić

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com