Zdravlje

KLINIČKI CENTAR NIŠ: Klinika za nefrologiju dobila 40 novih aparata za dijalizu

Zahvaljujući donaciji vrednoj 45 miliona dinara, niška Klinika za nefrologiju zameniće 40 aparata za dijalizu novim mašinama.

Trenutno se ne dijalizi na Klinici za nefrologiju Kliničkog centra u Nišu nalazi 270 pacijenata kojima je na raspolaganju 48 aparata za dijalizu koji su odavno višestruko nadmašili dozvoljeni broj sati rada što utiče na kvalitet njihovog lečenja.

Direktor Kliničkog centra Niš profesor dr Zoran Radovanović naglašava da neke od mašina za dijalizu premašuju i 40 radnih sati, što je duplo više od dozvoljenog maksimuma.

Zoran Radovanović, direktor KC Niš

„Pre mesec dana obećali smo zamenu aparata za dijalizu i sada smo to i uradili, a vrednost donacije je 45.miliona dinara“, ističe direktor Kliničkog centra profesor dr Zoran Radovanović. „ Uspeli smo da od 48 mašina koliko trenutno imamo, zamenimo 40. Neki od aparata koje smo do sada koristili imaju 30, 40, pa i 60.000 radnih sati mada je njihov optimum daleko manji i iznosi 20.000 sati. Na ovaj način izlazimo u susret posebnoj kategoriji pacijenata koji su na dijalizi, i kojima želimo, kada već moraju po nekoliko puta nedeljno da budu kod nas u Kliničkom centru, da pružimo maksimalnu medicinsku negu“.

Prema rečima dr Branke Mitić, direktora Klinike za nefrologiju Kliničkog centra u Nišu pacijenti kod kojih dolazi do otkazivanja rada bubrega spadaju u jednu od najtežih i najkompleksnijih grupa pacijenata.

dr Branke Mitić, direktora Klinike za nefrologiju

„Ovakav gest dobre namere da se daju najsavremeniji aparati omogući će i najkvalitetnije lečenje ovih pacijenata, a to praktično znači da će oni imati i najkvalitetniji način života u toku dijalize, dok čekaju period kada će doći vreme za transplantaciju koja je naš konačni cilj. Dijaliza sa savremenim aparatima samo je prelazni period za naše pacijente koji će omoguiti ne samo da se zameni funkcija bubrega već da se očuvaju i svi ostali vitalni organi“, ističe dr Branka Mitić.

  

Gotovo dva miliona stanovnika sa jugoistoka Srbije gravitira ka niškom Kliničkom centru. Od trenutno ukupnog broja pacijenata na dijalizi čak njih 68 putuje iz Aleksinca. Kako bi ovaj problem bio rešen, već duže vremena postoji ideja da se u Aleksincu otvori Centar za dijalizu. Prema rečima direktora Kliničkog centra Niš, Radovanovića, od ove ideje se neće odsustati.

„Centar za dijalizu u Aleksincu bi u mnogome olakšao život i lečenje pacijenata koji sada dolaze kod nas i koji provedu po dva sata u putu i po nekoliko sati na dijaliti“, dodao je direktor Radovanović. „Budući da neki od njih i po 14 puta mesečno putuju do Niša na dijalizu može se samo pretpostaviti koliko je to za njih opterećujuće tako bi otvaranje Centra bilo i više nego idealno rešenje za njih i njihov život i lečenje učinilo kvalitetnijim“, zaključio je Radovanović.

Vrednost ukupne donacije aparature sve tri kompanije, iznosi nešto više od 45 miliona dinara, a kako su naveli pojedini predstavnici kompanija, ovo je samo nastavak dugogodišnje saradnje koja će se svakako nastaviti.

“Želim da naglasim da mi podržavamo sistem dijalize i da ćemo to i nastaviti da radimo, jer život dijaliziranih pacijenata nije lak, tako da je zaista važno voditi računa o ovim pacijentima, te se nadam da ćemo kao što je to bilo i do sada nastaviti da produbljujemo saradnju sa niškim Kliničkim centrom i drago nam je što smo kao i puno puta do sada uspeli da budemo od pomoći,” rekao je Aleksandar Babac iz kompanije „Frezenijus“.

“Zahvaljujem se direktoru i čitavom osoblju što su prepoznali naš kvalitet i mi ćemo nastaviti da ispunjavamo sve medicinske standarde kada je reč o lečenju dijaliziranim pacijentima i svakako da pomažemo kad god je to moguće”, ističe Marko Nenadović iz kompanije „Magna medika“.

TRANSPLANTACIJA ORGANA KAO NADA ZA ŽIVOT

Tim za transplantaciju organa niškog Kliničkog centra, prema rečima stručnjaka, postoji od 2007. godine i od tada je, zahvaljujući stručnosti ali i interdisciplinarnom pristupu, novi bubreg dobilo 116 osoba.

“Mi vrlo predano radimo i borimo se protiv raznih zabluda i predrasuda i nepoverenja koje vlada kod mnogih, kada je reč o transplantaciji, odnosno doniranju organa, jer su za za uspešnu transplantaciju potrebne dve stvari: dobar Zakon, koji imamo, ali i edukacija stanovništva i to ćemo svakako činiti i dalje, da ne napominjem da smo do sada edukovali blizu pet hiljada zdravstvenih radnika o svim ovim stvarima”, istakla je prof.dr Miroslava Živković, pomoćnica generalnog direktora KC Niš za obrazovnu i naučno- istraživačku delatnost.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com