Društvo

Kako podići nivo čistoće u GO Medijana? Studenti daju REŠENJA!

U petak, 21.aprila u velikoj sali Mašinskog fakulteta održava se finale takmičenja studenata u rešavanju studije slučaja “Niš winners”. Studenti su prethodna tri dana radili na rešenju zadatka, koji im je zadala GO Medijana, a tiče se čistoće grada. Sutra ih očekuje prezentovanje ideja pred stručnim žirijem, a one najbolje očekuju vredne nagrade.

Kako podići nivo opšte higijene na teritoriji GO Medijana po ugledu na Evropske gradove?

Na teritoriji GO Medijana živi preko 100.000 ljudi , a obzirom da se na njenoj nalaze gotovo sve važnije institucije u gradu suočeni smo i sa problemom dnevnih migracija 3-5.000 ljudi.

U poslednjih 10  godina postojali su pokušaji  institucija, od JKP do lokalnih samouprava da reše sistemski ovaj problem ali se ni jedno rešenje nije pokazalo kao održivo tako da se problem opšte higijene i dalje javlja kao jedan od gorućih problema ne samo GO Medijana, već Grada Niša.

Problem opšte higijene u gradu nije samo komunalni problem, to je problem koji u velikoj meri narušava turističku atraktivnost GO Medijana i Grada Niša i njegova aktuelnost je veća ukoliko se ima u vidu činjenica o povećanju broja turista koji posećuju naš grad u poslednjih par godina.

Opštom higijenom u gradu u širem smislu se može posmatrati i problem ispisivanja grafita na zgradama , postavljanje i lepljenje oglasa, reklamnih plakata i čitulja na banderama, stubovima i drveću.

Primena kaznene politike od strane komunalne inspekcije jeste sigurno jedan od osnovnih elemenata sistemskog rešenja ovog problema ali sigurno nije jedini jer bi u tom slučaju broj komunalnih inspektora morao da se meri stotinama što nije slučaj, a po našem mišljenju nije ni rešenje.

Da li je problem opšte higijene u gradu samo problem dobre organizacije i kapaciteta JKP zaduženog za održavanje čistoće u gradu ili je to problem svakog pojedinca i njegove svesti o postojanju ovog problema? Ovo pitanje je izvor konstantnih polemika koje ne doprinose rešenju problema već su samo metode prebacivanja krivice u iznalaženju izgovora za nerešavanje ovog problema.

Svesni da je opšta higijena u gradskoj sredini pre svega civilizacijsko pitanje, ali isto tako svesni da čitav niz akcija i mera nije dalo održivo sistemsko rešenje očekujemo predlog seta mera koje bi makar započele sistemsko rešavanje ovog po nama prioritetnog problema ne samo u GO Medijana već i u gradu Nišu.

Od studenata se očekuje da na kreativan i realan način pronađu najbolje rešenje za ovu problematiku. Dozvoljeni su svi vidovi informacija i literature. Žiri će takmičare bodovati na sledeći način: 25 posto kreativnost, 25 posto kvalitet prezentacije i timski duh i 50 procenata izvodljivost ideje i način prezentovanja.

Studenti imaju dva dana za rešenje studije slučaja. Nakon toga ih očekuje prezentovanje pred žirijem. Prezentacija je ograničena vremenski na 10 minuta. Kopiranje već postojećih ideja kažnjava se diskvalifikacijom tima.

Takmičenje otvara Branislav Kačar, većnik zadužen za omladinu i sport, Stevan Živković, predsednik Kancelarije za mlade i Vladimir Đorđević, većnik u GO Medijana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com