DruštvoEkonomija

KC Niš: Predloženo povećanje plata dobar stimulans za zaposlene

Direktor Kliničkog centra u Nišu Zoran Radovanović kazao je da je na današnjem sastanku rukovodstva te zdravstvene ustanove sa predstavnicima granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite Nezavisnost zaključeno da su dobre mere koje Vlada Srbije preduzima kako bi poboljšala položaj zaposlenih u zdravstvu.

Radovanović je istakao da je poboljšanje zarada zaposlenih u zdravstvu dobar stimulans za zapolene da rade bolje ali i da ostanu da rade u našoj zemlji.

“Konstatovali smo da se prvi put posle dugog vremena obraća pažnja na zaposlene u sistemu zdravstva i obezbedjuju sredstva iz realnih izvora za povećanje zarada. Plate će biti povećane na nivou čitave Srbije s posebnim osvrtom na one koji rade u otežanim uslovima, poput medicinskih sestara koje rade u intenzivnoj nezi”, izjavio je Radovanović na konferenciji za novinare.

On je podsetio da je pre otprilike godinu dana završen novi Klinički centar u koji je država uložila 50 miliona, a da su u toku radovi na rekonstrukciji zgrade stare hirurgije koji će koštati 200 miliona dinara. Radovanović je kazao da se u niškom Kliničkom centru konstantno radi na poboljšanju uslova za lečenje pacijenata i rad zdravstvenih radnika tako da Niš može da postane centar u kome će se lečiti i operisati ne samo ljudi sa juga Srbije, već iz Makedonije i Bugarske.

Predstavnici granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite Nezavisnost najavili su danas da će na sastanku u Ministarstvu zdravlja koji je zakazak za utorak 20. novembar predložiti podjednako povećanje plate od 15 procenata za sve zaposlene u sistemu zdravstvene zaštite.

Potpredsedsednik pomenutog granskog sindikata Miodrag Stojković je podsetio da je Vlada Srbije najavila povećanje plate od devet procenata za lekare, povećanje od 12 procenta za medicinske sestre i tehničare i osam odsto za ostale zaposlene u zdravstvu.

“Za utorak je zakazan sastanak zbog kolektivnog ugovora koji ističe 1. januara, ali probaćemo da nadjemo neko konstruktivno rešenje i u vezi povećanja plata kako bi svi bili jednako zadovoljni”, istakao je Stojković na konferenciji za medije u niškom Kliničkom centru.

On je kazao da pretpostavlja da će na sastanku biti postignut dogovor i dodao da sindikat Nezavisnost ni sa jednim Ministarstvom zdravlja nije imao tako dobru saradnju kao sa sadašnjim.

Prema Stojkovićevim rečima, na društvenim mrežama su se poslednjih dana pojavile najave protesta Sindikata zaposlenih u zdravstvu koji je nezadvoljan najavljenim povećanjem zarada, ali se sindikat Nezavisnost neće pridružiti tom protestu zakazanom 22. novembra ispred Vlade Srbije. Klinički centar u Nišu, rečeno je ovom prilikom, zapošljava 3.500 ljudi, a polovina njih su članovi sindikata Nezavisnost.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com