Društvo

Kada ti zatvore vrata ispred nosa. Osobe sa invaliditetom često ne mogu u autobus

Osobe sa invaliditetom često se susreću, kako sa diskriminacijom i nerazumevanjem sugrađana, tako i sa nepristupačnim terenom i prilazima u zgradama i javnom gradskom prevozu.

Upravo jedan, od mnogih takvih primera, zadesio je Ivana Novkovića, iz fondacije “PONS”, kada je želeo da uđe u jedan od autobusa JGP-a na Trgu kralja Milana.

“Ja sam podigao ruku da autobus priđe, kao što to već godinama činim i to funkcioniše, to se nije desilo, on je stao dosta daleko od ivičnjaka zato što nije ni gledao” rekao je Ivan.

Kako kaže Ivan, kada se to desi, često mu pomognu da uđe u gradski prevoz ili nameste autobus kako bi se moglo ući sa otvorenom rampom.

“Međutim, sada se desilo sledeće, gospođa je jedna rekla da će reći vozaču da priđe i da mi pomogne i ušla je na prva vrata da mu to kaže. Posle petnaest, dvadeset sekundi, autobus je otišao, znači niko nije izašao da mi pomogne” govori Novković.

Ivan još isitče da su se takve stvari dešavale toliko puta da je posle petnaestog već prestao da broji.

Jedan od razloga njegovog javnog obraćanja jeste sprovođenje opsežne akcije fondacije “PONS”, koju on vodi, i Udruženja paraplegičara nišavskog okruga, kako bi se sa ovakvim ponašanjem prestalo.

Novković je takođe uputio apel sugrađanima i putnicima JGP-a da obrate pažnju da li je na stajalištu kraj njih osoba sa invaliditetom ili neko ko se otežano kreće.

“Želeo bih da skrenem pažnju na jednu stvar. Putnici kako pristaje autobus izlaze na kolovoz. To apsolutno ne daje, nama koji smo korisnici kolica, mogućnost da nas vozač vidi, niti daje vozaču priliku da stane uz ivičnjak. A to su neke osnovne stvari sa kojima mi možemo da funkcionišemo” apeluje Ivan.

Ivan je najavio i pritužbe koje će fondacija “PONS” i Udruženje paraplegičara uputiti državnom Povereniku za zaštitu ravnopravnosti, gradskom ombudsmanu, kao i prevozniku “Ariva Litas”.

“Mi ćemo se boriti koliko možemo, a nakon tih pritužbi, pisaćemo i Direkciji za javni prevoz” rekao je Novković.

Još ističe da je, komunicirajući sa drugima, saznao da ovo nije izolovan slučaj i da se to redovno dešava svim osobama sa ivnaliditetom u Nišu.

“Makar svaki drugi, teći, autobus na linijama jeste niskopodan, ali dešava se to da ili neće da nas prime ili lažu da rampe ne rade. Nakon velikog broja prijava prevoznicima koje smo imali, a svi gradski prevoznici su pravili te greške, čini se da prevoznici, vozači i kondukteri nisu dovoljno kažnjavani i opominjani, pa tako nastavljaju da se dešavaju ove greške” zaključuje Ivan Novković.

Iz Direkcije za javni gradski prevoz najavili rešavanje ovakvih problema

U Direkciji za JGP kažu da najveći problem nastaje zbog toga što nisu svi autobusi niskopodni, jer to nije bio jedan od uslova prethodnog tendera.

“Na narednom tenderu jedan od glavnih uslova biće taj da autobusi budu niskopodni i sa rampama za osobe sa invaliditetom” istakao je Nenad Stanković iz Direkcije za javni prevoz.

Takođe, Stanković je naglasio da, ukoliko autobus nije niskopodan ili nema rampu, vozač je u obavezi da priđe blizu ivičknjaka i nađe načina da pomogne.

Vezano za konkretan slučaj sa kojim se susreo Ivan Novković, Stanković kaže: “Direkcija će ispitati slučaj, te ako nisu ispoštovane ustaljene procedure, preduzećemo odgovarajuće mere”.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com