Kultura

Kada oni pevaju, kolo zvuči kao simfonija

Svaki nastup Vokalne grupe Constantine iz Niša ima uzlaznu liniju tako da uvek sa nestrpljenjem i uzbuđenjem očekujem narednu kompoziciju do samog kraja, kazao je jednom prilikom Vladimir Kranjčević, dirigent. Sa nestrpljenjem je i niška publika na koncertu održanom u Nišu povodim prvih deset godina rada grupe i izlaska prvog albuma očekivala svaku novu kompoziciju.

Članovi Constantina su pevali iz srca, a publika je odgovarala srcem. Njihova povezanost i sinergija sa izvođačima na sceni postajala je sve jača sa svakom novom pesmom.

Oduševljenje publike se više nije merilo aplauzima već emocijama. Posle svake kompozicije čulo se iz publike odobravanje uz uzvike „bravo“. Constintine ze zahvaljivao na svoj način, novom kompozicojom koja bi emocionalni naboj u sali podizala uvek sa stepen više. Kroz koncert je publiku vodio Vanja Bulić koji ni sam, u jednom trenutku, nije mogao da sakrije uzbuđenje zbog onoga što se odvijalo pred njegovim očima u prepunoj dvorani Doma Vojske Srbije u Nišu. Nišlije su se ponosile onim što imaju u gradu, a Constantine je postajao deo svih njih.

Nizale su kompozicija za kompozicijom. Koncert je otpočeo kratkim filmom o tome šta prijatelji Constantine misle o njima, a onda su odjeknuli prvi zvuci i pesma „Osloni se na mene sad ti“. Otpevali su i Only you i Niške devojke sa članovima grupe koji više nisu sa njima, da bi Marko Milanović, solista, nekada učesnik takmičenja „Ja imam talenat“ otpevao Torna e surriento uz klavirsku pratnju Bojana Mladenovića i dokazao da „mit koji ova vokalna grupa stvara“ nije slučajnost.

Najači utisak na publiku ostavila je Vinska pesma sa kojom je Vokalna grupa Constantine pobedila na takmičenju klapa u Perastu i napravila najveće iznenađenje, ali su i odgovorili svima koji su se u trenutku njihovog dolaska na festival pitali „šta Nišlije rade ovde“. Opravdano, niti smo kraj mora,niti su klape uobičajeni muzički izraz u našem kraju. Constantine je dao odličan odgovor pokupivši nagrade onima koji se sa klapama rađaju. Oni su pevali, a Vinska pesma je dokaz da oni stvaraju trajne vrednosti jer i danas živi kao prvog dana.

„Vinska pesma je neka vrsta naše lične karte“, kaže Bojan Stanković i dodaje da se njihov način pevanja neće menjati, da će ostati isti kao prvog dana i da se neće utopiti u muzičku svakodnevicu. „Pre nego smo počeli da pevamo kao Vokalna grupa, svi smo bili horski pevači“, dodaje Bojan. „Odatle i ta tendencija da se bavimo vokalnom muzikom, prevashodno a kapala muzikom. Poslednjih godina smo malo kombinovali vokalno intrumentalnu sa a kapala muzikom, ali smo se večaras vratili počecima i sve kompozicije će biti otpevane a kapala, baš onako kako je bilo kada se grupa osnovala i jer smo prepoznatljivi po tome. To smo negovali deset godina. Kruna našeg rada je album koji smo izdali za PGP RTS i to nam puno znači. Svi smo to željno isčekivali dok se sve polako „krčkalo“. Ipak nismo mi toliko komercijalni da svake godine snimimo jedan CD, ali evo sada smo to uradili, a publika neka da svoju ocenu“, kaže Bojan i dodaje: „Mi ćemo zauvek ostati Vokalna grupa Constantine koja će pevati za publiku i to ja ta sinergija koju mi pravimo sa publikom“.

Da pevaju za publiku pokazali su i na koncertu u Domu Vojske. U jednom trenutku dvoranom su odjekivali samo njihovi glasovi kao najsavršeniji muzički instrumenti koje je priroda uredila po svome. Oni su dočaravali ljubav, sreću, tugu, bol. Članovi Constantina nisu samo pevali, oni su svojim glasom oživeli svaku kompoziciju koju su izveli i darivali je publici na način na koji se poklanja ono najdraže. Upravo je u tome i tajna veze koja se stvara između grupe i publike. I oni to ne kriju. Čini se da se njihovim licima, po osmehu koji zatitra, vidi da su zadovoljni jer su one kojima se obraćaju učinili srećnim, pokrenuli su njihove emocije.

Dodaju i da se neće promeniti. Ostaće isti onaj Constantine koji je bio i pre jednu deceniju, jedinstveni i bez utapanja u savremene muzičke trendove.

U toku koncerta uručene su i zahvalnice koje su otišle onima koji su uvek bili sa njima, gradu Nišu koji je i pokrovitelj koncerta, Kopnenoj vojsci Srbije koja im je uvek izlazila u susret, Niškom kulturnom centru. Povelje su dobili prijatelji iz Boke Kotorske Sonja Vujović i Saša Vujović čija im je podrška dragocena,kao sveštenici Nenad Popović iz Birmingema u Engleskoj i Mihajlo Čikvin iz Bjalistoka u Poljskoj. Oni su postali počasni članovi Vokalne grupe Constantine.

Vokalnu grupu Constantine čini jedanaest muških članova. Basovi Ivan Stojanović i Ilija Stojadinović, baritoni Dimitrije Pančić, Miodrag Perović i Marko Milanović, drugi tenori Miloš Gavrilović, Aleksandrar Stefanović i Dalibor Marković, prvi tenori Ivica Stojanović, Mario Petrović i Bojan Stanković.

https://www.facebook.com/NiskeVesti.rs/videos/640696539661230/

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com