DruštvoJužnjak

JUŽNJAK na Niškim Vestima: Bez ljutnje!

Već prepoznatljiv Nišlijama, po svom radu koji se ogleda na pisanje vesti na južnjačkom dijalektu i satiričan način Stefan Ilić od danas svoje tekstove plasiraće i na Niškim Vestima. On ne poštuje zvaničnu gramatiku, a njegov stil pisanja ima za cilj očuvanje i promociju govora ovog dela Srbije.

“Nastaviću da pišem isto kao i do sada, o zanimljivim dešavanjima i društvenim pojavama, ali i o politici koja će biti uključena u tekstovima na neki poseban način”, rekao je Stefan.

Nada se da niko neće da se naljuti na njega, jer objašnjava radi se samo o satiri.

“Moramo i kritički da budemo nastrojeni prema njima, jer svako ko  živi od novca građana, treba da snosi odgovornost da ako nešto radi loše bude i prozvan”, dodaje.

Počeo je da piše na južnjačkom dijalektu zbog toga što je naš način govora marginalizovan i na njega se gleda sa nipodaštavanjem. Kako svi koristimo taj jezik u svakodnevnom govoru Stefan je došao na ideju da napravi informativni portal koji upravo koristi taj sleng.

“Ko što i malo dete u Srbiju zna da se na jug priča dosta drugačije negoli na Dnevnik 2 i da se južnjaci smatraju za „nepismeni“, za „prosti“. Doduše, u svo to omalovažavanje zdušno su pomogle pojedine naše serije i Siniša Pavić, jer su iskarikirale naš naglasak i direktno ga vezale za loše osobine od likovi iz te serije, kao što su mahom alavost, nepismenost, pokvarenost, pa i tupost.”

I dalje svoje tekstove objavljuje na Facebook strani južnjak.com. Uglavnom su njegovi tekstovi nailazili na odobravanje. Sigurno da ima i onih kojima se to ne dopada, kaže Ilić, ali ističe da nije do saa imao negativne komentare. Čitaju ga svi.

“Imam čitaoce i iz Crne Gore, iz Vojvodine.. ne znam da li su to naši ljudi koji su se naselili tamo, ili ne, ali verovatno im je sve to simpatično, kao što je i nama simpatičan crnogorski ili bosanski akcenat”.

Kaže Niš je zanimljiv ovih dana, pa će malo da se pozabavi tim dešavanjima, ali budite na oprezu i svakodnevne teme, mentalitet juga Srbije, pogledi na svet jednog prosečnog čoveka, mogu biti “meta” našeg JUŽNJAKA.

“Će se trudimo iz petne žile, da oraspoložimo svakog koji se ukači na ovaj sajt, da ovde preovlađuje jedna pozitivna i meraklijska atmosfera, kakva je inače naša južnjačka”, kaže Ilić.

Redakciji Niških Vesti samo preostaje da vam preporuči da nas pratite i u narednom periodu, nadajući se da ćete biti širokih shvatanja da u tekstovima prepoznate satiru, a ne lošu nameru.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com