SportStari Niš

Još se pitaju “Kude je taj Niš”

Radnički je te slavne 1981/82 eliminisao Napoli, Grashopers, Fejenord, Dandi junajted, a kruna uspeha bila je pobeda nad Hamburgerom 2:1 u prvoj polufinalnoj utakmici Kupa UEFA

*Kako je Drda dao gol karijere, kako je Driza stavio Hrubeša u mali džep, zašto je, ispostavilo se, 2:1 bilo malo za finale i još mnogo toga vezanog za duele sa HSV-om moglo se čuti, još jednom, juče na Čairu

Nije lako ni setiti se nečega što se dogodilo pre 35 godina, a posebno je teško onima rođenim u kasnijem vremenu da spoznaju grandioznost jednog takvog uspeha. Ali, ako se neki događaj urezao u sećanja ovdašnjih ljubitelja sporta, to je ta čuvena utakmica Radničkog i Hamburgera u polufinalu Kupa UEFA, igrana sada već davnog 7. aprila 1982. godine.

Veća i značajnija utakmica nije igrana u Nišu!

Polufinale Kupa UEFA, kako to sada, kada naši klubovi ispadaju u „sezoni kupanja“, nestvarno zvuči. Ali eto, dogurao je taj maleni Radnički velikog srca do same završnice prestižnog evropskog takmičenja, koji je tada bio i jači i interesantniji, nego sadašnja Liga Evrope. Jer, tada su u Kupu šampiona igrali samo prvaci država, a svi ostali su morali u Kup UEFA ili u Kup pobednika kupova, koji je okupljao pobednike nacionalnih kupova.

Radnički je, podsetimo, u svoju drugu evropsku odiseju ušao kao trećeplasirani tim ondašnje Jugoslavije, a onda redom izbacivao Napoli, Grashopers, Fejenord i Dandi junajted. Na žrebu u Cirihu, u konkurenciji Kajzerslauterna, HSV-a i Geteborga, sudbina je Nišlijama dodelila tim iz Hamburga, koji je bio u velikoj ekspanziji. Mnoge rekorde u Nemačkoj potukla je ta čuvena ekipa koju je sa klupe predvodio Ernst Hapel, a već sledeće godine osvojila je i Kup šampiona, savladavši u Atini Juventus 1:0.

U tom i takvom Hamburgeru igrala su četvorica nemačkih reprezentativaca, koji su par meseci kasnije igrali u finalu Mundijala u Španiji. Magat, Hrubeš, Kalc i Jeronimus bili su deo čuvenih „pancera“, a Fon Hesen, Hartvig i Danac Bastrup igrači koje bi poželeo svaki evropski tim u to doba.

E ta ekipa se 7. aprila 1982. godine namerila na Radnički. Karte su planule za par sati i samo su oni najsrećniji i najsnalažljiviji mogli na utakmicu. Niškim ulicama vladala je karnevalska atmosfera, automobili su besomučno trubili, deca su imala skraćene časove u školi, vazduhom se širio miris roštilja… Sat pre utakmice, Čair je bio prepun.

A TV prenos željno se iščekivao u čitavoj zemlji. U sjajnom meču, Radnički je slavio sa 2:1 i stigao do verovatno najveće pobede u istoriji kluba. Revanš je, međutim, pripao Hamburgeru koji se plasirao u finale, gde je, u oba meča, izgubio od Geteborga, koji je sa klupe predvodio čuveni Sven Joran Erikson.

Juče na Čairu, okupio se najveći deo te slavne i neponovljive generacije niškog tima i još jednom su evocirane uspomene na ta davno prošla vremena kada se u Nišu živelo za fudbal i Radnički. Sa njima su bili i tadašnji predsednik kluba, a kasnije predsednik FSS Nemanja Stanković, kao i Dušan Marković, nekadašnji novinar “Narodnih novina”, koji je izveštavao sa svih utakmica Radničkog u Evropi.

Brojne novinarske ekipe dočekao je kapiten tog tima Milovan Obradović:

– Ta utakmica sa Hamburgerom bila je kruna jedne generacije, koja je postigla uspeh o kojem se i dan-danas govori kao o nečemu najlepšem što je ovaj klub doživeo. Pazite, taj Hamburger je tada bio najbolja ekipa u Evropi. Naravno, meni će taj meč ostati urezan u sećanje i zbog pobedonosnog gola koji sam postigao. Evo ovako je to bilo: primio sam loptu negde ovde na centru… i onda – objašnjavao je Obradović mlađim kolegama kako je u 75. minutu savladao Štajna za pobedu od 2:1.

Popularni Drda sve je detaljno opisao u svojoj knjizi koju je nazvao „Kad je Evropa strepela“, ali najjasnija sećanja na to vreme ima Miloš Drizić, koji nipošto nije dozvolio da se zaborave i oni koji nisu više među živima:

– Drago mi je da ponovo vidim svoje drugare i nekadašnje saigrače i nadam se da ćemo još dugo obeležavati ovaj neponovljivi uspeh našeg kluba. Želeo bih i da spomenemo one koji nisu sa nama, kompletan stručni štab Ducu Nenkovića, Iliju Dimoskog, doktora Božidara Milenovića i fizioterapeuta Vukosava Kocića. Napustili su nas i naši saigrači Sanid Beganović i Dragan Radisavljević, ali i novinar Mile Nikolić…

Opširnije na FK Radnički

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com