Društvo

JAVNI RADOVI za desetoro Nišlija teškog socijalnog statusa

Deset lica koja se nalaze na evidenciiji Nacionalne službe za zapošljavanje u Nišu, a spadaju u kategoriju teže zapošljivih ili su korisnici socijalne pomoći,  dobiće priliku da učestvuju u četvoromesečnim javnim radovima i na taj način pobošljaju svoj socijalni položaj. Oni će mesečno dobijati po 20.000 dinara, a ovaj projekat finansira se iz republičke kase.

Javne radove organizuju Nacionalna služba za zapošljavanje Filijala u Nišu i Gradska opština Medijana, a nezaposlena lica biće angažovana na uređenju međublokovskog zelenila i pomoći u kući starima i bolesnima koji žive na teritoriji Medijane.

U ime najveće gradske opštine, ugovore sa nezaposlenima poptisao je predsednik, Milan Krstić.

“Po prvi put se Gradska opština Medijana uključuje u realizaciju javnih radova. Ne moraju uvek da se koriste sredstva iz budžeta opštine, ali opština mora svaku priliku da iskoristi da organizacijom pomogne kakav god posao da je u pitanju i pruži pomoć našim građanima”, rekao je Krstić.

Ovi radovi finansiraju se iz republičke kase, a Gradska opština Medijana pružiće logističku podršku nezaposlenima da se pokažu na ovom poslu i dođu do trajnog rešenja i stalnih prihoda.

“Na ovaj način Gradska opština Medijana želi da pomogne da do posla dođu ljudi koji ga nemaju, ili oni koji dugo čekaju na zaposlenje i nemaju nikakav prihod”, dodao je.

U realizacuju javnih radova uključen je Centar za socijalni rad „Sveti Sava“ , u oblasti geronto usluga, i JKP „Mediana“ u uređenju međublokovskog zelenila.

“Centar za socijalni rad najviše zahteva za pomoć u kući samačkim i bolesnim licima ima sa područja GO Medijana. Tako da će angažovane geronto domaćice imati pune ruke posla, ali i punu podršku Centra za socijalni rad”, rekla je Aleksandra Stošić prilikom potpisavanja ugovora.

Po rečima direktora niškog komunalnog preduzeća, Bratislava Vučkovića, na ovaj način nastavlja se uspešna saradnja sa niškom opštinom.

“Zadovoljstvo je videti sa kakvim optimizmom rukovodstvo opštine Medijana pristupa svakom poslu, pa i ovom. Vi koji pak dođete u JKP „Medianu“ da radite i pokažete da ste vredni otvorićete put sebi za neka nova angažovanja i imaćete neki prihod. Čistijom opštinom biće zadovoljni svi “, rekao je Vučković ovom prilikom.

Jedna od potpisnica ugovora je i Sanja Stojanović koja posao čeka skoro 20 godina. Ona će biti angažovana na poslovima geronto-domaćice. Kako kaže, povremeno je radila, nikada za stalno, pa je svaka prilika za bilo kakav prihod – dobrodošla.

Na javnim radovima angažovano je po pet lica iz teže zapošljiivih kategorija ili korisnika socijalne pomoći, četiri lica su bez kvalifikacija i  po jedno lice ima četvrti stepen školske spreme.

Vrednost ovih javnih radova koji će trajati četiri meseca je 1,3 miliona dinara, a mesečna naknada po osobi je 18.000 mesečno, uz prevoz od 2.000 dinara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com