Kultura

Ja i dalje VERUJEM U NAS

Nikola Ćirić je još jedan u nizu talentovanih Nišlija čije ime mnogima ništa ne znači. Onima, koji ga dobro poznaju, znači mnogo. Školovao se u Nišu, svira jedan od retkih instrumenata – hornu, i poslednji put kada smo razgovarali oduševljeno je rekao da namerava da ide u Austriju gde bi usavršio svoje znanje. Sanja momak i leti visoko, kao i svi mladi ljudi….pomislio bi svako.

Nikola je međutim, od našeg poslednjeg susreta, na Salzburškom mocarteumu završio postdiplomske studije, vratio se u Srbiju, položio audiciju za solo hornistu Beogradske filharmonije i sada svira u filharmoniji, svira i u Operi u Novom Sadu i još nekim mestima. Tako je Nikola,  za samo dve i po godine, ostvario svoj dečački san.

“Ostvario sam najveci san koji sam sanjao. Radio sam sa profesorom Radovanom Vlatkovićem, koji je bio moj idol od detinjstva, od samog starta sviranja horne. Imao sam prilike da sa njim radim, stekao jako dobre konekcije sa raznim muzičarima u Salzburgu. Već smo se dogovorili i da zajedno napravimo koncert sa Beogradskom filharmonijom 22. decembra u Beogradu. Nekako sve ide samo od sebe, i ono što i nisam sanjao, ostvarilo se”, kaže Nikola Ćirić, danas prvi hornista Beogradske filharmonije.

Nikola je danas upravo to – prvi hornista Beogradske filharmonije. Ne voli mnogo da priča o svojim uspesima. Kaže da ga je majka naučila da druge pusti da sude o njemu. Govori razigrano, veselo, opušteno…..kao da je sve teklo vrlo glatko. Ali, snovi se ne ostvaruju bas tako lako, kako Nikolina priča lagodno teče. Važno je, kaže, odakle se kreće i ko stoji iza čoveka, ko ga podržava.

“Ako se dovoljno jako sanja, ako se predano radi, ceo Univerzum se udruži da se tvoji snovi ostvare. A iza mene su stajali Bog, roditelji i veliki rad. Lično sam veoma zahvalan i srećnim okolnostima koje sam imao na svom putu, ali i prilikama koje sam dobio od različitih ljudi, da se u njima pokažem”, kazao je.

Nikola je, kao i mnoga druga deca, otišao iz zemlje. Da nešto nauči, i da izgradi sebe. Da ugrabi dobru priliku i sretne važne ljude, kako reče. Obećao je da će se vratiti u Srbiju. I održao je obećanje.

“Ja i dalje verujem u nas. Verujem u Srbiju i naše ljude, verujem u mladost, verujem u budućnost i zelim da i ja budem deo budućnosti ove zemlje, želim da budem jedan od pokretača novog talasa koji će doći i koji će promeniti sve prilike. Igrom slučaja jedan sam od pokretača novog Festivala klasične muzike kod nas u Nišu. To su Filipovi dani, posvećeni našem drugaru iz Muzičke škole, Filipu Čavari, koji je rano preminuo. Drago mi je da smo mi mladi pokrenuli nešto novo, da smo napunili sale u našem gradu i da ćemo napraviti jedinstveni, veliki Festival klasične muzike, koji će biti obeležje Niša”, kaže.

Ja nikada ni od čega nisam odustao, čak i kada je bilo teško, kada su nailazile prepreke. Gutao sam jedan po jedan problem, od najveće žabe sam krenuo i sve sam ih skrckao….. i sada sam srećan.

Novi san Nikole Ćirića je, kao što reče, veliki Festival klasične muzike u Nišu.  Hoće li mu se i ovaj  san ostvariti, kao onaj dečački s početka priče?  Ako mene pitate – hoće. Ne samo zato što je Nikola srećan i pozitivan momak, već i zbog toga što je nadaren, pametan, vredan i nadasve ludo uporan momak. Ništa mu do sada nije izmaklo iz ruku….a sto bi Festival klasične muzike u Nišu kome je temelj, zajedno sa svojim drugarima, postavio baš on kroz Filipove dane u Nišu.

Mediji, doduše, nisu baš osetili i registrovali ono što se protekle nedelje događalo u našem gradu na Filipovim danima….čekaju, moguće je, da se napravi taj veliki Festival klasične muzike o kojem Nikola govori, pa će onda uočiti i  Festival i Nikolu Ćirića.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com