Društvo

IZVIĐAČI NIŠA: Marš “Tragom logoraša – 12. februar”

Povodom obeležavanja 75 godina od bekstva iz nacističkog logora na Crvenom Krstu, Savez izviđača grada Niša i ove godine, po pedesetšesti put organizuje tradicionalni marš “Tragom logoraša – 12. februar”.

Marš je posvećen stradanju, hrabrosti i patriotizmu građana Niša i južne Srbije, ali i jedinstvenom bekstvu logoraša iz jednog logora u tadašnjoj, prorobljenoj Evropi.

Bekstvo je organizovano 12. februara 1942. godine. U odmazdi posle bekstva, za 11 poginulih nemačkih vojnika, streljano je hiljadu i sto logoraša.

Procenjuje se da je oko 30 hiljada ljudi prošlo kroz ovaj logor, od kojih je najmanje 12 hiljada ubijeno na lokaciji Bubanj. Mnogi drugi zatočenici su prebačeni u logor Sajmište ili druge logore širom Evrope.

Marš će se održati 12. februara, uz učešće 200 izviđača i planinki. Izviđači će na marš poći odmah posle zvanične ceremonije u Logoru na Crvenom Krstu i marširaće tradicionalnom maršrutom: Niš – Hum – Brenica – Kamenica – Niš.

Marš će se završiti u dvorištu Crkve Sv. Pantelejmon u Nišu.

Organizaciju marša, kao i svake godine pomogla je gradska opština Crveni krst, policijska Uprava u Nišu, Crveni krst – Niš, Narodni muzej i niški odred žandarmerije, čiji će pripadnici marševati zajedno sa učesnicima marša.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com