Kultura

Izložba slika “Karavan naive kroz Srbiju” u Oficirskom domu u Nišu

U Oficirskom domu u Nišu posetioci će imati prilike da, od 20. do 27. oktobra, vide izložbu slika “Karavan naive kroz Srbiju” koji čini preko 50 radova rodonačelnika naivne umetnosti u Srbiji. Izložba će biti otvorena 20. oktobra 2018. godine u 20.00 časova.

Naivna umetnost iz Kovačice ili kovačička naiva je naziv za školu naivne umetnosti koja se razvila na prostoru današnje istoimene opštine.Ovo malo mesto duže od četrdeset godina zadivljuje svet svojom umetnošću, a posebno slikarstvom.

Osnivači kovačičke škole bili su Martin Paluška, Jan Sokol, Vladimir Boboš, Mihal Bireš i Jan Knjazovic, a kasnije su im se pridružili i Martin Jonaš i Zuzana Halupova. Godine 1952. dvanaest kovačičkih slikara izlaže slike prilikom proslave 150 godina dolaska Slovaka na prostore Vojvodine.

Karakteristika naivne umetnosti iz Kovačice je snažna boja. U svojim delima svaki od kovačičkih slikara donosi nešto posebno za ovaj pravac.

Umetnici su motivne nalazili uglavnom u životu i radu u seoskoj sredini.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com