Kultura

Izložba “Sićevo 2018” u Paviljonu u Tvrđavi

Tradicionalna izložba radova učesnika likovne kolonije “Sićevo 2018”, biće otvorena u Paviljonu u Tvrđavi u petak 23. novembra u 19 časova.

Ljubitelji likovne umetnosti imaće priliku da pogledaju dela 12 umetnika iz zemlje i inostranstva – dvojice Nišlija Miroljuba Đorđevića i Đura Radonjića, Maje Todić iz Kosovske Gračanice, Sonje Spiroske Ostojić iz Banja Luke, Vesne Begović iz Podgorice, Aleksandre Rakonjac i Zorana Graovca iz Beograda, Miloša Milosavljevića iz Skoplja, Ane Vidmar iz Ljubljane, Rosena Toševa iz Sofije i dvoje umetnika iz Budimpešte Gabriela Urban i Lajoša Vegha. Selektor ovogodišnje Likovne kolonije je Miodrag Daja Anđelković, magistar grafike iz Niša.

U okviru programa otvaranja Kolonije biće prikazan kratki filmski zapis o radu umetnika u Sićevu ove godine, autora Olivere Sašek Radulović.

Likovna kolonija Sićevo je najstarija umetnička kolonija na Balkanu. Osnovana je 1905. godine po ideji i uz zalaganje srpske slikarke Nadežde Petrović. Tokom neprekidnog organizovanja od 1964. godine do danas u radu Kolonije učestvovalo je gotovo 500 akademskih umetnika različitih generacija i stilskih opredeljenja iz svih krajeva nekadašnje Jugoslavije i iz inostranstva. Organizator Kolonije je Galerija savremene likovne umetnosti Niš.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com