Kultura

Izložba grafika Pabla Pikasa

Izložba grafika Pabla Pikasa, jednog od najznačajnijih umetnika XX veka, otvorena je sinoć u Oficirskom domu.

Ljubitelji umetnosti će do 1. oktobra imati jedinstvenu priliku da vide manje poznata i retko izlagana Pikasova dela, a svi radovi pripadaju kolekciji galerije Viskonti Fine Art iz Ljubljane.

Izložbu čini četrdesetak radova, koji su nastali između 1932. i 1969. godine, a podeljeni su u tri grafičke mape: Dupla flauta, Fauna i flora Antiba i Iz Elijarove mape kao i par pojedinačnih grafika rađenih u tehnikama gravure i litografije.

Ciklus “Dupla flauta” sadrži 16 serigrafija napravljenih prema crtežima i laviranim akvarelima nastalim između 1932 i 1955. Njihovi osnovni motivi su ujedno i najzastupljeniji motivi u Pikasovom opusu: muški i ženski aktovi, minotauri, scene bahanalija i portreti.

Mapu “Flora i fauna Antiba” čini devet serigrafija sa tekstom Haima Sebartesa.

Pikasovi crteži “Iz Elijarove mape” je celina koju čine 16 faksimila crteža nastalih u periodu od 1942 do 1946.

Pablo Pikaso je jedan od retkih umetnika koji je svojim delima pokrenuo drastične promene u istoriji umetnosti. Slika “Gospođice iz Avinjona” uvela je revoluciju u svetu slikarstva XX veka i najavila kubizam kao novi slikarsi pravac. Njegovo delo “Gernika” jedno je od najpoznatijih, a Pikaso je jedini umetnik kome je za života priređena izložba u Luvru.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com