DruštvoKultura

Izložba fotografija o stradanju Sirijaca otvorena na niškom Univerzitetu

Izložba fotografija koje prikazuju stradanje sirijskog naroda, njegove seobe i migracije tokom 2014. i 2015. godine, i angažovanje Crvenog krsta i Crvenog polumeseca na tom području, otvorena je danas u holu niškog Univerziteta.

Autor izložbe je poznati sirijsko-italijanski fotograf Ibrahim Mala, a ova manifestacija organizovana je u okviru obeležavanja 140 godina postojanja Crvenog krsta u Nišu.

Otvarajući izložbu Mala je kazao da mu je drago da ljudima u Srbiji može iz ugla Crvenog krsta da prenese poruku o Siriji i tragediji koju preživljava ta zemlja.

On je rekao da su fotografije nastale uglavnom u Siriji, ali ima i onih koje su nastale u zemljama duž balkanske migrantske rute.

Predsednica Upravnog odbora Crvenog krsta Radica Nikolić kazala je da izložba fotografija čiji je autor Ibrahim Mala pokazuje seobe i migracije, odnosno ljudske strahote i budi u ljudima želju da pomognu nesrećnima.

Ona je podsetila da je u okviru obeležavanja 140 godina postojanja Crvenog krsta u Nišu ta humanitarna organizacija organizovala istorijski čas i stalnu postavku fotografija o Crvenom krstu u logoru „12. februar“.

Ibrahim Mala je delegat Međunarodne Federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca i dobitnik sedam medjunarodnih nagrada za fotografiju. Radio je sa Sirijskim Crvenim polumesecom na početku konflikta u Siriji i njegove fotografije su bile prve koje su dokumentovale humanitarne aktivnosti Sirijskog Crvenog polumeseca u vreme sukoba.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com