Društvo

Instruktori vožnje protiv izmena Zakona o saobraćaju

Izmenom Zakona o saobraćaju uvodi se polaganje stručne osposobljenosti za instruktore vožnje. Instruktori i vlasnici traže ukidanje polaganja, jer ono može dovesti do zatvaranja auto škola. Najavljuju i mogućnost stupanja u štrajk.

Najavljenom izmenom instruktori vožnje dužni su nakon odslušanih seminara, odnosno predavanja, da polažu ispit za licencu, kako bi nastavili sa obavljanjem svog posla. Ukoliko se dogodi da ne polože, rizikuju da i sama auto-škola prestane sa radom, jer su trojica instruktora minimum za funkcionisanje jedne škole.

Zakonom je uvedena obaveza da svaki instruktor, predavač ili ispitivač obavezan da prisustvuje seminarima za unapređenja znanja, što je odlično ali jedino je za našu struku predviđeno da se nakon seminara ide na polaganje ispita, čime se rizikuje da ukoliko neko od instruktora ne položi ispit na vreme, rad čitave auto škole bude ugrožen. Instruktori, predavači i ispitivači već imaju validne licence, a sada se uvodi da nakon 5 godina licencu mogu da obnove tako što će opet da polažu ispit, što nije slučaj u nijednoj drugoj profesiji“-kažu iz auto-škola.

Prva polaganja zakazana su već za 11. decembar, pa instruktori razmišljaju o stupanju u štrajk kako bi skrenuli pažnju na problem koji može da nastane ovim izmenama.

Postoji ideja da stupanjem u štrajk pružimo podršku kolegama koji polažu ispit provere znanja već u ponedeljak, sa zahtevom da im se izdaju licence bez polaganja osnovu odslušanih seminara, a ne na osnovu ispita. U Nišu od nas 96 instruktora, 24 izlaze na polaganje u ponedeljak i verujem da strahuju za svoj posao“-kaže jedan od instruktora.

Takođe, predviđenom izmenom Zakona ukida se minimalna cena obuke, koja je do sada iznosila 50 hiljada dinara, a uvodi se maksimalna cena , što po njihovim rečima može da dovede do nelojalne konkurencije, a sve na štetu kandidata.

Taman se stiglo do određenog kvaliteta obuke, sada se najavljenim izmenama rizikuje se da se čitav sistem uruši. Mi smo sastavili amandmane i zahteve i uputili ih nadležnim institucijama, njima se ne žuri a nama je to goruća tema“-ističu.

Oba problema najveću štetu naneće kandidatima, odnosno budućim vozačima. Zbog smanjenja cena obuke može se desiti da se smanji kvalitet same obuke, kao i manji broj časova provedenih u vožnji kao mera uštede. Sa druge strane ukoliko neki od instruktora ne položi predviđene ispite to može dovesti do zatvaranja auto-škola i gubitaka radnih mesta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com