Kultura

IN MEMORIAM: Preminuo glumac Živko Vukojević

Posle duge i teške bolesti, preminuo je  Živko Vukojević, prvak drame u penziji niškog Narodnog pozorišta. Za ulogu u predstavi “Zmaj od Srbije” 1994. godine dobio je prestižnu Sterijinu nagradu.

Glumac mora biti kao vojnik

Živko Vukojević je rođen u Kruševcu 1949. godine gde je 1965. godine i započeo glumačku karijeru. U sezoni 1970/71. dolazi u Narodno pozorište u Nišu, gde u “Sarajevskom atentatu” igra prvu ulogu, Trifka Grabeža.

Ređaju se uloge: Jozo u predstavi “Hamlet u selu Mrđuša Donja “, Mića Stanimirović u “Ožalošćenoj porodici”, Šaca u “Pop Ćiri i Pop Spiri”, Bardolf u “Henriju IV”, Etjen u “Bubi u uhu”, Arsa u “Jovči”, Manulać u “Zoni Zamfirovoj”, Pera Kalenić u “Gospođi Ministarki”. Za ovu ulogu Živko Vukojević je dobio nagradu za epizodnu ulogu na susretima “Joakim Vujić” u Nišu 1978. godine.

Na Danima komedije u Svetozarevu 1979. godine za maestralnu ulogu viteza Enrija u “Bogojavljenskoj noći”  Vukojević je dobio nagradu stručnog žirija i nagradu Udruženja dramskih umetnika Srbije.

“Glumac mora biti kao vojnik”, bilo je geslo glumca-prvaka drame niškog pozorišta. Nižu se uloge …Gildestran u “Hamletu”, Alfa Romeo u  komadu “Uvek zeleno” (sjajan nastup na Bitef-u 1980.godine u Beogradu).

1983. godine  Živko Vukojević i supruga, glumica Olgica Vukojević sa ćerkom Majom odlaze iz Niša u Titograd. Posle godinu dana porodica se vraća u Niš gde Živko nastavlja da radi sa velikim žarom u novim predstavama “Hotel slobodan promet”, ”Podvala”, ”Pokojnik”, ”Tetovirane duše”, ”Ruženje naroda u dva dela”.

Za ulogu Stevana Stankovića (Ruženje naroda u dva dela), dobija nagradu stručnog žirija za najboljeg glumca na susretima Joakim Vujić u Nišu 1989. godine.

Igrao je i u predstavi “Galeb” (Trogorin), sjajne uloge ostvario je u predstavama “Pop Ćira I Pop Spira” (Spira), u komadu “Viktor ili deca na vlasti” (otac Šarlo), “Pseće srce”, “Ivkova slava”, (Neko), ”Zora na istoku” (Čeh), ”Koštana” (Arsa) ,” Ćuran” (Krepen Vatlen).

Počeo je kao komičar, igrao u dramskim delima, ali je ipak bio više okrenut komediji.

Napisao je i monodramu “Sjaj i beda glume”, a sjajno je sarađivao sa glumcima Fabijanom Šovagovićem i Milošem Žutićem.

1994. godine, Živko Vukojević dobija najveće priznanje za svoj glumački rad, nagradu na Sterijinom pozorju za ulogu Cara Lazara u predstavi “Zmaj od Srbije” Miladina Ševarlića u režiji Slavenka Saletovića.

1995. godine odigrao je ulogu Nikole Novakovića u predstavi “Karađorđe.”

Vreme i mesto komemoracije i sahrane istaknutog umetnika biće naknadno objavljeni.

“Iz pijeteta prema preminulom kolegi večerašnje izvođenje mjuzikla ,,Cigani lete u nebo” je otkazano. Karte se mogu vratiti ili zameniti za naredno izvođenje koje je zakazano za 28. maj”, saopštili su iz niškog Narodnog pozorišta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com