Sport

IN MEMORIAM: Preminuo Dušan Mitošević, igrač zlatne generacije Radničkog

U 68. godini života, nakon duže bolesti, preminuo je bivši fudbaler i fudbalski trener Dušan Mitošević, koji je ostavio dubok trag u Srbiji – igrajući za niški Radnički i na Kipru – kao jedan od najuspešnijih i najtrofejnijih srpskih trenera.

U svojoj igračkoj karijeri u dva navrata bio je fudbaler Radničkog a zlatna slova istorije kluba sa Čaira ispisivao je igrajući od 1975. do 1981. godine sa čuvenom generacijom koja je prvi put dovela Evropu u Niš. Nakon kraće epizode u francuskom Nimu ponovo se vraća u Radnički u sezoni 1982/83. koja je takođe bila veoma uspešna i poznata kao period kada je klubu nadenut nadimak “Real sa Nišave”, a osim što je Mitošević tada igrao polufinale Kupa UEFA, proglašen je i za najboljeg strelca u istoriji kluba, ispred legendarnog Nenada Cvetkovića.

Kao napadač, za šest godina u niškom klubu, odigrao je 142 meča u kojim je postigao 48 golova, a u ponovnom dvogodišnjem angažmanu postigao je 28 golova u 57 nastupa. Negov veliki doprinos niškom Realu na kraju se ogledao u 76 golova postignutih u 199 mečeva!

O slavnim danima niškog Reala i pomenutoj generaciji snimljen je i dokumentarac “Radnički je ljubav Niša”

Nišlije će ga, između ostalog, pamtiti i kao igrača čiji je gol makazicama sa 16 metara poništen u evropskom meču sa AZ Alkmarom u Nišu (2:2), kod rezultata 1:0 za Radnički.

Igračku karijeru završava godinu dana kasnije angažmanom u solunskom Iraklisu, nakon čega počinje njegova jednako uspešna trenerska karijera.

Na Kipru, gde je četiri puta bio proglašavan za najboljeg trenera godine (1997/1998/1999/2000.) ostavio je dubok trag.

Tamošnji FK Anortozis Famagusta je čak četiri puta vodio do titule i sa njim osvojio kiparski Kup i u tri navrata Superkup, zbog čega je sa pravom smatran za jednog od najboljih stručnjaka na Kipru. Mitošević je u velikoj meri doprineo popularizaciji fudbala krajem 20. Veka.

U Srbiji je jednako uspešno trenirao i FK Smederevo, FK IM Rakovicu, Rad, Zemun i Jastrebac iz Niša, koji je uveo u Prvu ligu.

Ovaj fudbalski velikan koga dobro pamte svi ljubitelji fudbala u Nišu, a i šire, biće sahranjen u Limasolu.

Dušan Mitošević rođen je u Žitištu 17. decembra 1949. godine. Iza sebe je ostavio suprugu Biljanu i ćerke Mašu i Ivanu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com