Promo

Ime čarobnice kao motiv za uspeh

Godine uspešnog i napornog rada nisu ostavile bore na njenom licu, odlučno se decenijama borila sa mnogim nedaćama, hrabro uvek išla korak ispred konkurencije, odlučno stigla do cilja – ipak ova uspešna Nišlijka neće stati ovde. Ona ima još mnogo toga da uradi, kako sama kaže ona je Ljiljana Mitić Vasić i vodi salon lepote u Nišu koji ima čarobno ime – Medeja.

Koliko dugo se bavite kao kozmetičar i vlasnik salona, i koliko je to težak posao ?

“Nakon završetka srednje škole i saznanja da ne želim da studiram ekonomiju, ulazim u svet kozmetike, ne pomišljajući da će to biti moj životni poziv,  ljubav i opsesija.  Još 1989. godine, odlazim za Beograd i upisujem obuku za kozmetičare na državnom univerzitetu. Tada nije postojala srednja i viša škola za kozmeticare. Paralelno sa obukom imala sam i intenzivnu privatnu praksu kod Nade Milićević, tadašnje kozmetičarke i vlasnice salona u ulici Kralja Petra. Upravo tu, zaljubiću se u kozmetiku…Klijenti su bile starije gospođe, prave Beograđanke i sećam se velikog broja stjuardesa koje su tada imale veoma razvijenu svest kada je nega kože u pitanju i prepustale se mojim rukama”, kaže Ljiljana Mitić Vasić – kozmetičar i vlasnica salona Medeja.

Pre dve decenije nije bilo seminarara, sajmova, kongresa niti bilo kakve edukacije gde ova Nišlijka nije bila prisutna. Pamtim prvi sajam u Budimpesti, Hajatu, Parizu, Bolonja…

“Vraćam se za Niš i tada počinjem saradnju sa drugim velikim učiteljem, Verom Batanjac koje se i danas rado setim. Ona je neko ko mi je nesebično prenela svoje znanje… bile smo odličan tandem. Često se setim njene rečenica “Šta ja okom, ti skokom’’. Bila sam očarana njenim stavom i autoritetom. Možda sam malo i poprimila od nje tu “krutost” kako kažu neki moji dugogodišnji klijenti. Nisam imala nameru da tako mlada počinjem samostalno ali okolnosti su bile takve da nisam imala gde da tražim posao. Bilo je par salona u gradu i vlasnice su uglavnom radile same. Krajem  1991. godine, uz punu podršku roditelja, u svakom pogledu, otvaram Medeju”, kaže Ljiljana.

Koliko truda i odricanja je trebalo da ime Medeja zauzmu jednu od vodećih pozicija u gradu kad je lepota žene u pitanju?

Trebalo je mnogo truda, svakodnevnog i celodnevnog rada da bi ime Medeja bilo na ovoj poziciji na kojoj je danas.

“Najviše odricanja bilo je kada je u pitanju moja ćerka i moja porodica. Sećam se da je imala samo tri meseca kada sam 1995. godine otišla na sajam u Mađarsku jer smo tada radili sa preparatima koje  smo nabavljali u inostranstvu na sajmovima i edukacijama.  Tada su bila česta odsustva zbog potrebnog usavršavanja”, kaže ova odlučna Nišlijka.

Da li je teže biti danas dama i uspešan privatnik ili je nekada bilo lakše?

“Teže je definitivno danas, možda zato što više nisam mlada, kaže Ljiljana kroz osmeh, zbog brojne i nelojalne konkurencije. Konkurecija je uglavnom dobra i zdrava stvar u poslovanju da se ne bi uspavali, ali… Danas je teže biti privatnik zbog trudničkih bolovanja koja se otvaraju od trećeg meseca trudnoće, porodiljskih bolovanja koja se produžavaju do dve godine…”, kaže ona.

Šta smatrate najvećim uspehom u poslovanju?

“Svojim najvećim uspehom smatram moje mnogobrojne saradnike na poslu.  Čim nas je u ovolikom broju, znači da je to prava i dobra stvar. Svi oni imaju konstantna usavršavanja i edukacije i velika su mi pomoć da pratimo sve novine i sve trendove u kozmetici. Sada i one putuju, završavaju razne kurseve, pa razmenjujemo iskustva i dolazimo zajedno do najboljih rešenja. Jer ja bih se jako loše osećala kada bih nešto propustila”, kaže vlasnica salona Medeja.

Da li je neophodno pratiti svetske standarde u kozmetici?

“Apsolutno je neophodno! Svi moji saradnici kvalifikovani su za posao koji rade, izuzev stare garde od par njih koji nemaju adekvatno obrazovanje ali imaju neizmerno iskustvo. To su srednji i viši kozmetičari, srednji i viši fizioterapeuti, manikiri i pedikiri. Isključivo svi rade ono za šta su se školovali.  Lice rade srednji i viši kozmetičari, masaže tela rade fizioterapeuti, nokte rade pedikiri i manikiri. Svi oni imaju završene dodatne obuke za podološke proteze, maderoterapiju… Obuke na najsavremenijim aparatima… Jako smo lepo organizovani jer svako radi svoji deo posla i u toj oblasti se usavršava. Poseban akcenat stavljamo na higijenu, imamo posebnu ekipu za održavanje higijene u salonu. Važna je sterilizacija koju pokušavamo da dovedemo na najviši svetski nivo”, kaže Mitić Vasić.

Saradnja sa lekarima, dermatolozima i nutricionistima je nešto što ovaj niški salon neguje od samog početka.

Da li ste ponosni na ime Medeja?

“U poslednje vreme često ponavljam priču o imenu “Medeja”… Bližilo se otvaranje salona i ja sam morala da smislim ime, u pomoć sam pozvala svog druga Momčila, koji je studirao grčki jezik i književnost, kome sam neizmerno verovala i koji je bio najpametniji momak u našoj generaciji. Moji ukucani i ja smo sedeli zajedno, u jednom trenutku Momčilo je izgovorio… “Neka se salon zove Medeja, to je čarobnica koja je pravila čarobne kreme, ne bi li ulepšala i podmladila sebe”.  U tom trenutku moj otac je rekao – Može Medeja, pošto sam ja Deja”.

Svi smo se nasmejali i bi Medeja.  Niko tada nije čitao sve legende o Medeji, interneta nije bilo i tek smo kasnije saznali za knjigu, film, pozorišnu predstavu i videli da ima i tragičnu stranu. To je moja priča o imenu Medeja, koje je, morate priznati, postalo prepoznatljivo kada je lepota i kozmetika u pitanju. Samo mi nije jasno, odakle i kako posle moje Medeje, Medeja i u Kraljevu, Beogradu, Čačku i to sve imena kozmetičkih salona”, kaže Ljiljana.

Da li imate neke svetske salone koji su uzor?

“Trenutno imam jedan salon sa Beverli Hilsa koji pratim i oduševljena sam njihovim radom, pedikirom koji trenutno unapređujem u svom salonu i stavljam na viši nivo”, kaže ona.

Koju poznatu ličnost bi ste voleli da “uzmete u svoje ruke” i sređujete u svom salonu?

“Severinu, jer je ona tako inspirativna”, kaže uz osmeh Ljiljana.

Da li se danas više sređuju žene ili i muškarci?

“Na našim prostorima, se jos uvek više sređuju žene, ali broj muškaraca koji nam ukazuju poverenje rapidno raste. Baš sam nedavno razmišljala o predlogu svoje arhitektice, da napravimo mušku sobu, sa muškim bojama, muškim mirisima i muškom kozmetikom. Evo jedne lepe ideje, ali nemoj da mi je neko ukrade…”, rekla je vlasnica niškog salona Medeja kroz osmeh i šapat.

Da li postoji nešto što ste hteli da uradite a niste?

Veliki broj mojih saradnika i različitih profila ličnosti daje prostor da mogu ovog trenutka da počnem sa pisanjem knjige u kojoj bi se našli svi moji dosadašnji saradnici, u kojoj bi opisala sve izuzetno talentovane, vredne, vaspitane, pedantne, odgovorne i one koje nisu bile takve. Knjiga bi se možda zvala “Sve Medejine ljubavi“. Potrošila sam dane i noći kako bih razumela i opravdala pojedine postupke. Nego imam sreću što brzo zaboravljam ružne stvari i uvek se sećam samo lepog…”, kaže ona.

Kako će izgledati Medeja za deceniju?

“…Medeja za 10 godina? Moja ćerka Isidora je četvrta godina farmacije, nadam se da ćemo za 10 godina uspeti da realizujemo čarobnu kremu Medeja”, završava ponosno vlasnica Ljiljama Mitić Vasić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com