Društvo

Igralište za romsku decu

U delu Niša gde pretežno živi romsko stanovmištvo, na Stočnom trgu, postavljen je mobilijar namenjen deci čime je počela realizacija programa “Romakted” kojim se promoviše osnaživanje romske zajednice na lokalnom nivou, za šta su memorandom o obezbeđivanju okvira za unapređenje položaja Roma, potpisali gradonačelnik Niša Drako Bulatović i Ministarstvo građevinarstva ,saobraćaja i infrastrukture. Projekat je podržan od EU čiji je Savet Evrope zadužen za njegovo sprovođenje. Isti projekat je podržala i nemačka razvojna agencija „Giz“, a vrednost izgradnje ovog dečjeg igrališta sa neophodnim mobilijarom je 10 hiljada evra.

“Grad Niš preduzima niz akcija kako bi se unapredio položaj Roma koji čine značajan deo stanovništva”, istakla je gradska većnica Tijana Đorđević Ilić koja je prisutvovala otvaranju dečjeg igrališta.

Ona je dodala da pored programa koji se realizuju ,postoje i projekti koji su u fazi pripreme , a na kojima radi specijalno oformljeni lokalni tim na nivou grada.

“Važno je i to što su, u realizaciju programa poboljšanja društvenog položaja Roma, umrežene sve institucije koje imaju nadležnost da se staraju o zaštiti i unapređenju položaja nacionalnih manjina i zajednica”, dodala je Tijana Đorđević Ilić.

Za realizaciju programa „Romakted“ grad Niš je formirao i mobilni tim čiji će zadatak biti direktan rad na terenu , kordinator programa na osnovu ovlašćenja gradonačelnika i član mobilnog tima je Jelena Petrić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com