Kolumna

Igraju GO i šire prijateljstva (FOTO)

Za međunarodnim turnirom NIŠOPEN 2017. u gou , čiji je domaćin bio niški GO klub PRO-GO, marta meseca ove godine, nisu ostali samo zabeleženi rezultati već i neka nova prijateljstva. Tako su ovog vikenda, avionskom linijom Brtaislava – Niš, u naš grad stigli Ivan Oravec, Vladimir Lašak i Milan Jadran, igrači goa iz Bratislave i Jozef Stanković iz mesta Martin u Slovačkoj, koji je na trodnevno druženje u Nišu poneo svoje instrumente.

Pridružila sam im se na poziv Željka Veselinovića, osnovača kluba i autora projekta „Igraj go-razvijaj vijuge“ . Odmah sam videla da je u naziv projekta trebalo dodati „ i prijateljstva“.

U dvorištu kluba u Ulici Stanka Vlasotinčanina 28, okupili se članovi kluba na matine druženju sa gostima iz prijateljske Slovačke. Jozef je pokazao svoje umeće u sviranju nacionalnog instrumenta fujara i pastirskih frula, propratila ih je i pesma slovačkih prijatelja, baš iz srca.

Pa se onda zapevale i srpske melodije čije su reči gosti znali a mi, moram priznati, mi bas i nismo. Slovačka beherovka nama, domaća grozdova rakija njima, pa se kucalo za prijateljstvo, druženje, nove rezultate u gou, ali i planirani projekat prekogranične saradnje sa Slovačkom i Mađarskom.

Kako reče zaljubljenik u go i večiti entuzijasta Željko Veselinović, go spaja nacije i kulture. „Play go – no war in Balkan“, biće opravdani slogan projekta.

NIŠLIJE MEĐU NAJBOLJIMA U EU

igrale su se, u subotu od podneva, partije goa između domaćina i gostiju. GO klub u Nišu postoji preko 45 godina i igra ga nekoliko hiljada Nišlija. Kad bi bilo potrebno, u samo par sati moglo bi da se okupi 20tak najjačih go igrača na Balkanu, a u Nišu žive i 2 najbolja evropska. Tako je naš grad prvi put bio domaćin međunarodnog turnira.

A podatak koji vredi pomenuti je i taj da je otpočeo drugi deo projekta Centra za razvoj nauke iz Beograda igranja goa sa robotom . Naime, Google ja napravio sofrtver koji je pobedio svetskog prvaka u gou, i to je jedina maišina koja igra go. Pokušali su da pobede robota i Kinezi i Koreanci, ali bez uspeha. Robot se, inače, zove ALFAGO, u njega su uložene godine rada i milioni dolara, a Evropska Go Federacija ulaže sredstva dobijena za softver, u mlade. Sve očekujem da ga inženjer elektronike Željko Veselinovič, ipak, pobedi jednog dana.

Od domaćina sam čula i ovaj, zanimljiv podatak. Za prva dva poteza u šahu postoji 4. 200 kombinacija a u gou – ravno 100.000. Literatura o šahu je 10 puta obimnija od literature o gou. Jedini klub koji ima registrovane turnire je niški, a na Sretenjskom turniru postoji i „Kiseo kupus party„.

Kupus se krčka 5 sati, uz njega se služe samo ljuti feferoni i hleb i – igra go. Mislim da događaj zaslužuje da se nađe u ponudima agencija i grada Niša, čini mi se da je jedinstven.

SLOVACI MEĐU JEDINSTVENIMA

I još po nešto o gostima. Zasvirali su na instrumentu koji se zove FUJARA. To je nacionalni instrument, na listi UNESCA, instrument star 300 GODINA, i nema ga ni u jednoj drugoj zemlji u svetu. U Slovačkoj, u selu Čičmani, postoji i Festival, jer je instrument sve popularniji.

Jozef nam je objasnio i pokazao i zašto je instrument od 2 metra još dobar: Ako ste u šumi, a naiđe medved, njim možete da se odbranite, ako se napijete u krčmi, može da posluži za držanje ravnoteže na putu ka kući, a njime može da se promeša i gulaš u kazanu, … tu smo se naravno, već svi nasmejali.

Pozdravila sam se sa novim slovačkim prijateljima i divnim domaćinima iz GO KLUBA i prepustila ih domaćinima da ih povedu na “Noć muzeja”, vikend obilazak Niša, i , naravno, dogovore nova druženja.

Još jednom, hvala starom prijatelju Željku na pozivu, domaćinima na gostoprimstvu i gostima na poklonjenoj muzici i prijateljstvu.

Piše: Stela Jovanović

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitaj i :
Close
Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com