Društvo

Hoćemo plažu na Nišavi

Po ugledu na gradove koji nemaju more, ali zato imaju lepe peščane plaže pored reke, lepo bi bilo da i Nišlije mogu da beg od vrućine potraže na ovakvom jednom mestu. 

Kad dođe leto i tropske vrućine, svi razmišljajmo o peščanim plažama, udobnim ležaljkama i vodi, u svakoj njenoj formi – za plivanje, plutanje, prskanje, potapanje, ronjenje, skakanje – bitno je samo da asocira na morske nijanse i da je umesto betona, svuda pesak.

E ta atmosfera dalekih egzotičnih destinacija poslednjih godina verno je preneta i u mnoge evropske gradove, tako da su urbane plaže postale zaštitni znak nekih evropskih gradova daleko od mora, a grad na Nišavi ima sve potencijale da bude jedan od njih.

Ovo su neke od tih plaža, a možda će čelnicima grada poslužiti kao ideja da naprave nešto slično i u Nišu.

Pariz

Pariz, plaza, foto, Flickr

Jedna od lepših je ona u Gradu svetlosti u kojem je još 2002. pokrenut projekat Paris Plages. Do sada je na obale Sene nasuto 5.000 tona peska, a osim što su na njemu postavljene ležaljke i nikli barovi, napravljeni su i tereni za odbojku na pesku, tako da je doživljaj potpun.

Berlin

Berlin, foto Flickr

Zahvaljujući mnogobrojnim barovima duž reke Špre u samom centru Berlina, ovaj nemački grad poznat je kao nabolji u svetu za letnja opuštanja. The Strandbar Mitte Bar epicentar je zabave, gde se na pesku ispod palmi tokom dana leškari na ležaljkama uz picu i pivo, a uveče se održavaju časovi plesa, filmske projekcije i DJ žurke.

Beč

Bec

Još jedan grad u našem okruženju koji i te kako koristi draži Dunava jeste glavni grad Austrije. Ako ste nekada leti prelazili bečke mostove, mogli ste da zapazite velike plutajuće bazene naslonjene na splavove-restorane, gde žurke u kupaćim kostimima počinju već tokom dana, a traju do duboko u noć. Ipak, pravi „morski“ doživljaj možete sebi priuštiti na Danube Islandu, rečnom ostrvu dugom 21 kilometar, na kojem su smeštene peščane plaže, travnate površine i kamenite uvalice sa mnogobrojnim bistroima i restoranima.

Varšava

Varsava, foto Flickr

I Varšava je, možda neočekivano, na listi gradova koje obavezno treba posetiti zbog provoda na gradskoj rečnoj plaži. Orijentir je most Poniatowski i prostor ispod njega. Prostor je popločan drvenim daskama na kojima se nalaze neki od najpoznatijih chic barova i klubova. Tokom dana ovde se organizuju turniri u badmintonu, odbojci na pesku, te frizbi avanture, a noći su rezervisane za žurke.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com