Društvo

„Gvozdeni puk“ pomaže borcima da ostvare svoja prava

U proteklih pet meseci za izradu socijalnih karata prijavilo se hiljadu boraca iz rata dvadesetih godina, kažu u Udruženju „Jedinstveni Gvozdeni puk“ koje su posetili gradonačelnik Niša Darko Bulatović, gradska večnica resorno zadužena za socijalna pitanja Tijana Đorđevuć Ilić i Zoran Jović, direktor Centra za socijalni rad „Sveti Sava“ u Nišu.

Culj izrade socijalnih karata je da se u budžetu grada Niša predvide sredstva za pomoć najugroženijim borcima i njihovim porodicama. Grad će u budžetu za narednu godinu ai sredstva za programske aktivnosti udruženja boraca, najavila je većnica Tijana Đorđević Ilić.

„Posle skoro 20 godina uspeli smo da zejdno sa lokalnom samoupravom dođemo do rezultata, a to je da se pomogne na neki način najugroženijim borcima, učesnicima rata 1999.godine“, kazao je Dejan Veličković, predsednik Udruženja „Gvozdeni puk“. „Od juna do sada je podatke za izradu kartica dalo oko hiljadu ljudi. Sada ćemo početi i sa obilaskom boraca jer mnogi od njih žive u okolini Niša ili u nekom od sela, tako da ne mogu sami da nam se jave. Anketa se popunjava na licu mesta“.

Prema rečima Dejana Veličkovića u Nišu je registrovano oko 6.000 boraca, a u Nišavskom okrugu ih je oko 17.000, pa će projekat biti proširen i na okrug. On konkretne rezultate, odnosno pomoć za borce očekuje od iduće godine.

„Ovaj projekat predstavlja analizu stanja potreba ove kategorije građana.Projekat je pokrenut pre pet meseci, a nosilac projekta je institucija, Centar za socijalni rad, i to je važno naglasiti kao i Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj. Odradiće se analiza stanja i socijalne karte na osnovu statusa svakog pojedinca ili porodice, a za sledeću godinu ćemo utvrditi budžet koji će zadovoljiti te neke osnovne potrebe, a da najpre bude sagledana kategorija najugroženijih. To je ono što je suština projekta“.

Tijana Đorđević Ilić je dodala da grad Niš za iduću godinu priprema i finanisranje programskog rada udruženja boraca.

„Za to će biti raspisan konkurs do kraja godina gde će se javiti udruženja iz ove kategorije. Sa Centrom za socijalni rad utvrdićemo i kategorije koje ćemo finansirati kroz mnoge usluge“, dodala je ona.

Izradom socijalnih karata dobiće se podaci o tome šta je najpotrebnije borcima i njihovim porodicama.

„Ovaj projekat je upravo i osmišljen da u okviru svih segmenata, radno pravnog, zdravstvenog, imovinskog statusa, mi dobijemo podatke o tome da li su oni u kategoriji socijalno ugroženih, a verovatno ima takvih, ali ćemo tek nakon analize ovih upitnika to moći da znamo. Te analize će pokazati koje su njihove dominantne potrebe ili šta im je prekopotrebno. Kao odgovorna lokalna samouprava daćemo one usluge i one benifite koji su njima najpotrebniji“, kaže Zoran Jović, direktor Centra za socijalni rad „Sveti Sava“ u Nišu.

Te usluge mogu biti različite, a to mogu da budu povlastice za komunalne troškove ili da dobiju novčanu pomoć, povlastice za gradski prevez i još mnogo povlastica koje će borci ostvariti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com