Kultura

Grafike učesnika Sićevaćke kolonije na izložbi u Valjevu

U Internacionalnom umetničkom studiju „Radovan Trnavac Mića“ u Valjevu otvorena je izložba grafike, dvadeset umetnika iz deset zemalja, koje su nastale na tradicionalnoj Likovnoj koloniji Sićevo.

Na ovoj grupnoj izložbi, koja je Studiju privremeno ustupljena od strane Galerije savremene likovne umetnosti Niš, predstavljene su grafike umetnika iz SAD, Kanade, Japana, Velike Britanije, Francuske, Belgije, Švajcarske, Danske, Mađarske i Bugarske.

“Postavku čini 30 grafika koje su samo deo izuzetno bogate kolekcije. Ova izložba je odlična prilika da se prezentuju retko izlagani radovi učesnika Likovne kolonije „Sićevo“ i Grafičke radionice „Sićevo“ iz inostranstva”, kazala je v.d. direktora Galerije savremene likovne umetnosti Niš Ćoćić Bilić .

Nastavljajući misiju, koju je davne 1905. godine započela naša čuvena slikarka Nadežda Petrović, niška Galerija savremene likovne umetnosti je, kao organizator Likovne kolonije „Sićevo“, više od veka gostila stvaraoce širom sveta. Tokom svog boravka u koloniji, oni su beležili sopstvene umetničke izraze, nadahnuti živopisnim okruženjem Sićevačke klisure.

“Motiv Sićevačke klisure najčešće poslužio kao početni impuls, odnosno inspiracija za razradu mnoštva ideja i formiranje široke lepeze likovnih rešenja. To je specifična vrsta dijaloga umetnika različitih generacija, koji različitim umetničkim izrazima čine ogromno bogatstvo slikarskih metoda u interpretaciji prirode, od tradicionalističkih do najsavremenijih”, istakla je Radmila Kostić umetnički savetnik GSLU Niš.

Zahvaljujući tradicionalnom godišnjem umetničkom okupljanju u selu Sićevu, koje je preraslo u svojevrsni međunarodni „art hepening“, fond Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu značajno je obogaćen delima inostranih stvaralaca.
Izložba grafike biće pred valjevskom publikom mesec dana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com