Ekonomija

GRADSKO RUKOVODSTVO I NEVLADIN SEKTOR: Otvoreno o budžetu

Pre nekoliko dana je došlo uputstvo iz Ministarstva na osnovu kojeg krećemo u izradu novog budžeta i ovaj današnji sastanak je deo tog postupka. Za nekoliko dana imaćemo još jedan sastanak, a radni nacrt koji je dogovoren izaći će za desetak dana, rekao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović na tribini “Otvoreno o budžetu – Kako do participativnijeg i transparentnijeg budžeta Grada Niša” koja je održana u Gradskoj kući, a u organizaciji Centra za razvoj građanskog društva PROTECTA i Grada Niša.

Tribini su prisustvovali gradonačelnik Niša, Darko Bulatović, načelnica Gradskog Sekreterijata za finansije, Danijela Spasović, Predstavnik PROTECTA-e, Milan Stefanović i Predstavnik MiRC-a, Nebojša Rančić, kao i predstavnici nevladinog sektora i udruženja građana. Inače, budžet za 2019. treba da bude usvojen do 15. decembra.

„U poslednja dva meseca sa svojim saradnicima obišli smo sela, da čujemo zahteve građana i žitelja mesta koje smo posetili, njihove potrebe, kako bi, kroz ono što oni smatraju da je za njih značajno i potrebno , mogli da te potrebe artikulišemo kroz finansijski dokument koji će dati odgovor sledeće godne u rešavanju njihovih decenijskih nagomilanih problema i svih drugih korisnika budžeta”, kazao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

On je dodao da su finansije grada Niša stabilne, da grad redovno izvršava svoje obaveze i nikom ne duguje ni jedan dinar.

“Vraćaju se dugovi iz ranijig godina i stvarano uslove da stanemo na noge i da svi građani Niša imaju perspektivu da možemo da podižemo grad , izgrađujemo ga po meri naših, ljudskih potreba i želja“, rekao je Bulatović.

Ideja organizatora tribune je da se na jednom mestu okupe predstavnici gradskih i opštinskih institucija, organizacije civilnog društva, kako bi svi zajedno sagledali problematiku izrade i potrošnje gradskog budžeta, postojeće aktivnosti i dinamiku izrade budžeta za 2019. godinu, ali i građansko nadgledanje utroška gradskog budžeta.

„Grad pravi budžet za 2019. godinu i sada razgovaramo o tome da li je Grad učinio sve da uključi građane u predlaganje stavki budžeta, da li je budžet dovoljno transparentan i parcipativan. To su najvažnija pitanja ne koja pokušavamo da odgovarimo“, rekao je Milan Stefanović.

U toku okruglog stola prisustni su mogli da postavljaju pitanja, ali da daju i predloge kako bi budžet grada Niša bio što približniji građanima.

 

„Ovaj mesec treba da bude što interaktvniji i da građani dobiju što više mogućnosti da predlože određene stavke, a da to ne bude samo za ovu godinu, već da napravimo neke institucijalne mehanizme kako će svake godine građani moći da se uključe u budžet”, kazao je Milan Stefanović.

Predstavnik Medija reform centra, Nebojša Rančić rekao je da već nakon izrade nacrta budžeta treba da bude otvorana javna rasprava, a da budžet bude na sajtu grada Niša, da građani mogu da daju svoje komentare i predloge.

“Treba da održimo jedno javno slušanje i da nakon toga budžet uđe u skupštinsku proceduru. Kada bude usvojen , očekujemo jednu prezentaciju i da se odmah krene sa izradom građanskog budžeta koji bi trebalo da bude gotov u roku od mesec dana od usvajanja budžeta u Skupštini Grada“, rekao je Nebojša Rančić.

Na tribini su se čuli i primeri dobre prakse.

„U Srbiji ima tridesetak opština koje imaju građanski vodič kroz budžet, postoje razni ofline i online mehanizmi kojima građani mogu da predlažu neke stavke za investiranje, a koje se odnose na gradski budžet“, dodao je Milan Stefanović govoreći o primerima dobre prakse.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović se nada da će se ove godine uz maksimalno učešće medija, novinara, Nevladinog sektora, građana , udruženja, stručnih službi i tela, napraviti jedan dokument na koji će grad biti ponosan i koji će značiti da sledeće godine mogu da budu urađene mnoge dobre stvari i da se stabilizuje finansijska situacija .

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com