EkonomijaPolitika

Gradski odbor SNS u Nišu: Aerodrom prelazi u državno vlasništvo

Niški aerodrom razvijaće dalje Republika Srbija tako što će vlasništvo grada biti preneto na Republiku, izjavio je danas poverenik niškog Gradskog obora Srpske napredne stranke Zvezdan Milovanović i dodao da je uspeh Srpske napredne stranke što u Nišu postoji dobar aerodrom koji treba da se dalje razvija i koji je doveden do tog nivoa da svima bude interesantan.

Milovanović je kazao da će će država nastaviti dalje da ulaže u aerodrom i on će biti bolji nego do sada, ali će i dalje biti “niški” aerodrom “Konstantin Veliki”.

“Sve špekulacije u vezi aerodroma su plod čistog politikanstva onih koji su predali vlast SNS-u 2012. godine, a koji su “proćerdali” velike gradske pare a nisu napravili aerodrom”, rekao je Milovanović.

On je kazao da su ulaganja Srpske napredne stranke u niški aerodrom proteklih godina bila transparentna i odnosila su se na objekte i pomoć za funkcionisanje aerodroma, a ne kao ranijih godina na subvencije avioprevoznicima.

Milovanović je rekao da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić doći u Niš 25. aprila zbog otvaranja druge faze kompanije “Leoni”.

Zamenik šefa odborničke grupe SNS u Skupštini grada Niša Ivan Jovanović istakao je da će Skupština grada Niša na kojoj će se odlučivati o aerodromu biti zakazana “u zakonskom roku, a najverovatnije posle prvomajskih praznika”.

“Svi šefovi odborničkih grupa koje čine vladajuću većinu izjasnili su se da će na Skupštini podržati odluku Gradskog veća o prelasku aerodroma u vlaništvo države”, rekao je Jovanović.

On je podsetio da vladajuću večinu čine 46 od 61 odbornika.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović na konferenciji je kazao da aerodrom, izmedju ostalog mora da predje u vlasništvo države zbog toga što grad od pre devet godina ima ugovornu obavezu za upis vlaništva nad aerodromom, a nije u stanju da je ispuni.

“Razlog je i to što su dalji razvoj i održavanje aerodroma potrebni “milioni i milioni evra”, odnosno prema procenama ministarstva saobraćaja skoro 20 miliona evra, a grad nema toliko para u budžetu”, rekao je Bulatović.

Prema njegovim rečima, budžet grada ne može da isprati goruće probleme gradjana pojedinih naselja, kao što je problem plavljenja naselja 9. maj a grad je u 2017. godini izdvojio za rad aerodroma 230 miliona dinara, kako bi aerodrom imao dobitak od 35 miliona dinara.

“Država je sve ovo vreme obezbedjivala da aerodrom u Nišu funkcioniše. Činjica je da je povećanje broja putnika posledica uloge države koja je omogućila da lou-kost kompanije sleću na niški aerodrom u smislu da je ta mogućnost beogradskom aerodromu u jednom momentu bila uskraćena”, naglasio je Bulatović.

On je kazao da su predstavnici grada i državena jmanje godinu dana vodili razgovori o tome šta je najbolje za aerodrom.

Prema Bulatovićevim rečima grad je dobio čvrsta uveravanja da će svi kapaciteti i linije aerodroma biti zadržani a da će biti nastavljena ulaganja u aerodrom, poput ulaganja u proširenje terminalne zgrade i izgradnju kontrolnog tornja.

Konferenciji su prisustvovali predsednici svih pet gradskih opština i zamenik gradonačelnika Niša Miloš Bandjur.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com