Društvo

Grad menja Statut – veća prava građanima i Gradskom veću

Veće grada Niša pokrenulo je danas proceduru izmene Statuta grada u skladu sa izmenama Zakona o lokalnoj samoupravi koje su stupile na snagu juna ove godine.

Načelnica službe za poslove Gradskog veća Marina Janković istakla je da je obaveza grada Niša, kao i svih ostalih lokalnih samouprava u našoj zemlji da do 28. decembra utvrde novi predlog Statuta.

„Zakon o lokalnoj samoupravi predviđa odredjene novine u Statutu Akcenat je na učešću javnosti kada se govori o svim aktima koji se odnose na trošenje javnih sredstava i finansiranju- kada se radi o budžetu, o strateškim dokumentima koja se odnose na rad grada Niša, o lokalnim taksama i o svim mogućim finansijskim opterećinjima. Javnost je obavezna da učestvuje, a lokalna vlast je obavezna da omogući široku javnu raspravu kako bi trošnje sredstava bilo na što transparentniji način“, izjavila je Janković.

Ona je kazala da je Zakonom o loklanoj samoupravi predvidjeno da najmanje 100 gradjana može da inicira sprovodjenje javne rasprave za donošenje odluke od značaja za funkcionisanje grada. To može da zahteva i jedna trećina odbornika.

„Kada Gradska uprava treba da izradi neki nacrt akta koji je iz nadležnosti lokalne samouprave u obavezi je da dostavi medijima informaciju da je započeo postupak rada na nacrtu odluke“, naglasila je Janković. Druga bitna izmena, dodala je ona, jeste povećanje nadležnosti gradskog i opštinskih veća.

„Gradsko veće će ubuduće pratiti realizaciju programa javnih preduzeća i dostavljati tromesečne izveštaje ne samo ministarstvu privrede i već i Skupštini grada. Bitna promena je i mogućnost osnivanja Mesnih zajednica i njihovih Saveta. Saveti će moći da prepoznaju komunalne probleme i da obaveštavaju lokalnu samoupravu o tome, a moći će da imaju određena sredstva iz budžeta grada“, rekla je Janković.

Zbog izmena Statuta grada Gradsko veće usvojilo je danas i rešenje o obrazovanju Komisije za statutarno pravna pitanja. Članovi komisije su gradonačelnik Darko Bulatović, profesori Pravnog fakulteta Nebojša Randjelović i Dejan Vučetić, gradski pravobranilac Miomira Dinić, načelnik Gradske uprave Ljubiša Janjić, načelnica službe za poslove Gradskog veća Marina Janković i sekretar Skupštine grada Ružica Đordjević.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com