Kultura

Glumici Sanji Krstović nagrada na „Goloj mesečini“ u Skoplju za Živku ministarku

Sanja Krstović glumica Narodnog pozorišta iz Niša, osvojila je nagradu za najbolju žensku ulogu, na Internacionalnom festivalu komedije „Gola mesečina“ u Skoplju. Sanja je prema oceni stručnog žirija maestralno predstavila lik Živke u predstavi „Gospođa ministarka“, koju je po tekstu Branislava Nušića režirao Dušan Jovanović.

Sama predstava ocenjena je kao moćna, uzbudljiva, dinamična sa intenziviranom tragi-komičnom energijom. Osvežena je nizom novih motiva, u poređenju sa Nušićevim tekstom, a modernim prikazom ludila i gladi za vlašću i moći, na izuzetan i komičan način uverljivo oslikava mentalitet.

Peti Međunarodni festival komedije „Gola mesečina“ u Skoplju okupio je profesionalna pozorišta iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Bugarske i Makedonije, a u konkurenciji za neku od nagrada bilo je šest predstava – tri iz regiona i tri iz zemlje domaćina.

Festival je otvorila predstava Sarajevskog ratnog teatra SARTR  „Jedvanosimsoboakamolistobo“ Nejre Babić i Aleša Kurta, koji potpisuje i režiju. Predstava je proglašena jaboljom na festivalu a ponela je i nagradu za najbolju režiju.

Faik Mefailoski za ulogu Ergjana u predstavi „Plava pomorandža“, Pozorišta Džinot“ iz Velesa, Makedonija dobio je nagradu za najbolju mušku ulogu.

Najbolju epizodnu ulogu ostvarila je Aneta Tomašević, kao gospođa Poter u predstavi „Kidai iz mog kuvanja“ šabačkog pozorišta, dok je nagradu za dizajn kostima osvojila Elena Dončeva za performans „Dvanaesta noć (suprotno od Epifanije) “ Narodnog teatra „Anton Panov“ iz Strumice.

Na festivalu je dodeljena i nagrada Mladi glumac i ove godine dobitnici su Eftim Trajchev Gjurski iz Narodnog teatra iz Štipa, za ulogu u predstavi „Die Ioung“ i Davor Sabo iz „Sarajevskog vojnog teatra – SARTR“ za ulogu u predstavi „Ievvanasimosoboakalimistobo“.

Ovogodišnji Međunarodni žiri, činili su Ivan Leo Lemo predsednik žirija i članovi Magdalena Rizova Černih i Ljupčo Petruševski.

Internacionalni festival komedije „Gola mesečina“ u Skoplju, posle šest dana, večeras na otvorenoj sceni u sportskom centru „Novo Lisice“, zatvara predstava „Tobi“ Pozorišta za decu i omladinu iz Skoplja, posle čega će najboljima svečano biti uručene nagrade.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com