Društvo

Gimnazija “Stevan Sremac”: Slavimo slavu sa Sremacem i Kalčom

Pre 140 godina osnovana je Prva niška gimnazija „Stevan Sremac“, a učenici i nastavnici najstarije niške gimnazije jubilarnu 2018. obeležavaju nizom manifestacija do kraja kalendarske godine.

Prva niška gimnazija „Stevan Sremac“ je najstarija gimnazija u Nišu, osnovana 27. septembra 1878. godine, ukazom kneza Milana Obrenovića. Od pre nekoliko godina Dan škole obeležava se 23. novembra i program proslave koji počinje 19.novembra traje čitavu nedelju. Sve aktivnosti, koje su počele marta, do kraja 2018. godine, koje škola realizuje, imaju prefiks „U godini jubileja“, sa ciljem promocije škole kao značajne ne samo obrazovne već i ustanove važne za kulturni život grada Niša. Obeležavanje 140 godina Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“ biće i značajno podsećanje na veoma važne i uspešne ličnosti koje su kroz školu prošle kao profesori ili đaci.

Svečana nedelja ili Dani Stevana Sremca počinju u ponedeljak 19. novembra tradicionalnim takmičenjem u besedništvu. Mladi govornici, inspirisani mislima Franca Kafke: „Ko god zadrži sposobnost da vidi lepotu, nikada neće ostariti“, dolaze iz raznih škola Niša, ali i okoline.

Proslava godišnjice nastaviće se narednog dana, kada je planirano umetničko veče „Slam poetry“, tokom koje će učenici škole govoriti stihove i to na raznim jezicima. Te večeri nastupiće i jedan od najperspektivnijih niških muzičkih sastava „Bohemija“, a veče će upotpuniti i plesači.

“Ove godine povodom jubileja izlazimo van školske zgrade i planiramo druženje sa građanima na platou kod Sremčevog spomenika u Obrenovićevoj, a taj događaj nosi naziv „Slavimo slavu sa Sremcem i Kalčom“. Nakog toga selimo se na Filozofski fakultet, jer su studenti i profesori fakulteta, sa kojima škola ima izuzetnu saradnju, organizovali Javni čas prevođenja u čast našeg jubileja”, kažu u Prvoj niškoj gimnaziji “Stevan Sremac”.

Već je postala tradicija da u školi gostuju poznati pisci, poput Marka Šelića Marčela, Branislava Jankovića, Vladana Matijevića, Dimitrija Milenkovića i drugih, te je tako i ove godine. U samoj nedelji jubileja predviđen Javni čas književnosti, a gost će biti književnik Miloš Petković, takođe bivši učenik gimnazije.

Centralni događaj proslave biće Svečana akademija u petak, 23. novembra u Narodnom pozorištu.

“Predstavom „Putujuće pozorište Šopalović“, koju sa velikom energijom, entuzijazmom i ljubavlju pripremaju članovi dramske sekcije, željom da što uspešnije prenesemo poruku da umetnost opstaje bez obzira na vreme i prostor”, kažu u školi.

U pripremi je i velika sveobuhvatna izložba „140 godina škole“, koja će biti postavljena u holu Narodnog pozorišta u vreme svečane akademije, 23. novembra.

Prvi događaj kojim je počelo obeležavanje jubilarne godišnjice je književno veče pisca Dimitrija Milenkovića, održano u martu ove godine. On je sa učenicima razgovarao o svojoj knjizi „Stevan Sremac i stari Niš“, koju je objavila Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ u Nišu 2017. godine. Bilo je to prvo u nizu podsećanja na legendarnog književnika, jednog od prvih gimnazijskih profesora, ali i sećanje na osnivanje gimnazije, kao i na Niš iz tog doba.

“Ideja je da se upravo ove godine obnovi književni klub „Njegoš“, čiji je član bio i veliki Branko Miljković, takođe nekadašnji đak najstarije niške gimnazije, a o čemu je upravo književnik Milenković i govorio”, dodaju organizatori ove manifestacije.

Nastavnici istorije sa učenicima uveliko u holovima škole postavljaju i interaktivnu izložbu posvećenu stogodišnjici završetka Prvog svetskog rata, koja će trajati do kraja kalendarske godine.

Tokom jubilarne nedelje predviđeni su i sportski događaji – takmičenja u odbojci i ubacivanju trojki.

Članovi Učeničkog parlamenta predložili su izradu vremenske kapsule sa podsticajnim porukama sadašnjih đaka budućim generacijama.

“Kako su prvi gimnazijski profesori ubrzo po osnivanju gimnazije učestvovali u otvaranju Narodne biblioteke i Narodnog pozorišta, i ove godine se mnoge aktivnosti održavaju u saradnji sa ovim institucijama kulture, kao i sa Narodnim muzejom”, dodaju u Prvoj niškoj gimnaziji “Stevan Sremac”.

U planu je razrada, a zatim i realizacija ideje o uređenju školskog dvorišta, obnavljanje zelenila, postavljanje sprava za sportske aktivnosti, kao i tribina, u saradnji sa Gradom i Opštinom Medijana, na čijoj se teritoriji nalazi škola.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com