Društvo

Gimnazija “Bora Stanković”- Dobrodošli u riznicu znanja

Među 23 pristigla predloga za nagradu “11. januar” komisija za nagrade Grada Niša odlučila je da ovo priznanje dodeli i niškoj Gimnaziji “Bora Stanković” jer, po njihovim rečima, “podaci pokazuju da je po popularnosti na trećem mestu u Srbiji i na prvom u Nišu. Poznata je po tome što njeni učenici i profesori osvajaju nagrade na međunarodnim i domaćim takmičenjima”.

“Boru” upisuju Vukovci

Gimnazija “Bora Stanković” u Nišu radi pod istim krovom sa Gimnazijom “Stevan Sremac”, ima 24 odeljenja, a trenutno ovu prestižnu školu pohađa 790 učenika sa kojima radi 63 nastavnika.

Od školske 1987/88. godine Gimnazija postaje prirodno-matematička škola. Na konkurse za upis u prvi razred javljaju su po uspehu najbolji učenici, a njihove sklonosti su istraživanje i inoviranje. U školi postoje četiri smera: jezički, matematički, računarsi i bilingvalni smer.

Pokazalo se da su da su maturanti “Bore” među najboljim studentima na tehničkim fakultetima i fakultetima prirodnih nauka.

Od ukupnog broja koji se prijavi za upis u prvi razred, 80% su nosioci diplome “Vuk Karadžić”. Uspeh učenika na kraju školske godine kreće se oko 99% od toga je 60% odličnih učenika, objavljeno je na sajtu škole.

Na prijemnim ispitima za fakultete, učenici ove škole su u samom vrhu rang-lista, studenti generacije, budući kreativni i naučni potencijal koji dostojno afirmiše školu.

Za svoj rad škola je dobijala priznanja od kojih su najznačajnija: “Učitelj Tasa”, nagrada Kulturno prosvetne zajednice Niša i Priznanje Prvi maj sa plaketom. Nagrada “11. januar” poslednja je u nizu priznanja za njen uspešan rad u obrazovanju mladih ljudi.

Foto: printscreen

Istorijat Gimnazije “Bora Stanković”

Gimnazija je osnovana  1. septembra 1969. godine odlukom Skupštine opštine, donetoj na zajedničkoj sednici Opštinskog veća i Veća društvenih delatnosti. U trenutu osnivanja, u  svom sastavu imala je 26 odeljenja, četrdesetak nastavnika i oko 900 učenika.

Kao treća niška Gimnazija, ima relativno kratak ali veoma uspešan vek postojanja.

Formirana podelom Prve niške gimnazije, nastala je kao rezultat naraslih potreba u oblasti  srednješkolskog obrazovanja  i kao izraz želje da se pređe na nove, povoljnije i obrazovnim potrebama adekvatnije uslove.

Školsku zgradu u Ulici Voždovoj 27, površine 3874 m2 koriste dve Gimnazije: “Stevan Sremac” i “Bora Stanković”.

Foto: Printscreen

Prostorna opterećenost (dnevno kroz školu prođe 1600 đaka) otežava rad obe ustanove. “Bora” u svojoj smeni koristi 24 učionice, od kojih su četiri manjeg kapaciteta i ne zadovoljavaju normativ korišćenja prostora.

Zajednički se koriste kabineti za fiziku, hemiju i biologiju i fiskulturna sala. Izdvojen je kabinet za informatiku i računarstvo i biblioteka sa preko 10 hiljada knjiga.

Od 1. septembra 1969. godine direktor škole bio je Novica Živković, profesor srpskog jezika, pedagog i vaspitač, publicista i prevodilac. Penzionisan je 29. 7. 1977. godine. Od 1. avgusta 1977. godine funkciju direktora obavlja Olga Medojević, profesor književnosti i srpskog jezika, penzionisana je i na njeno mesto 11. novembra 2002. godine dolazi sadašnji direktor Ljiljana Zlatanović, profesor matematike.

 

Izvor: www.borastankovic.edu.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com